Expoziţia de fotografie „Brâncuşi. Forme în alb şi negru“, de astăzi, la MNAR

Expoziţia de fotografie „Brâncuşi. Forme în alb şi negru“, de astăzi, la MNAR

Constantin Brâncuşi (1876-1957).     Foto: MNAR

În perioada 18 februarie – 29 mai, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează, în Sălile Kretzulescu, expoziţia „Brâncuşi. Forme în alb şi negru“, care face parte din Programul naţional „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi“. Din 1921, sculptorul român a luat lecţii de fotografie de la Man Ray.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul expoziţiei, este prezentă o selecţie de fotografii, după clişeele realizate de Brâncuşi la Paris, şi anume: imagini din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, se regăsesc şi două module interactive din atelierul „Pasărea ascunsă-n piatră“, aflat în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. 

Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
 
Primele fotografii ale lucrărilor lui Brâncuşi au fost făcute de fotografi anonimi de la începutul secolului al XX-lea. Ulterior, artistul a folosit el însuşi aparatul de fotografiat, din 1921 luând lecţii cu Man Ray, celebrul fotograf avangardist. În timpul unei şedinţe foto, Brâncuşi a observat că unul dintre bronzurile sale nu avea strălucirea obişnuită; din discuţia cu fotograful care poza pe atunci, a aflat că acesta pudrase lucrarea pentru a-i atenua efectele de lumină. În urma acelei întâmplări, Brâncuşi a decis să-şi fotografieze singur lucrările. 

Mâine, 19 februarie, intrarea la expoziţie va fi liberă. 


 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: