Expoziţia „Exodus. Benjamin Fondane – Perspective” de Anca Seel-Constantin, vernisată la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
About us, imagine din expoziţiia Exodus. Benjamin Fondane-Perspective
About us, imagine din expoziţiia Exodus. Benjamin Fondane-Perspective

La Paris e găzduită, în perioada 4 – 31 octombrie,  expoziţia „Exodus. Benjamin Fondane – Perspective” realizată de artista Anca Seel-Constantin.


Sedusă de personalitatea poetului şi filozofului francez de origine română Benjamin Fondane (alias B. Fundoianu), mort în mod tragic la Auschwitz în1944, Anca Seel îi consacră această expoziţie, convertind percepţia sa despre opera lui Fondane în expresii plastice surprinzătoare, puternice, răspunsuri vizuale ale artistei la textele scriitorului.

Artist de notorietate internaţională, Anca Seel-Constantin este unul dintre cele mai rezonante nume ale picturii elveţiene actuale. De origine română, Anca Seel locuieşte şi creează în prezent la Neuchâtel, Elveţia. Recunoaşterea ei pe plan internaţional, numeroasele expoziţii personale şi de grup, organizate atât în Elveţia, precum şi în Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Anglia, Spania, Italia, SUA sau Japonia i-au confirmat notorietatea internaţională şi originalitatea artistică. Exersează îndeosebi pictura, colajul fotografic şi compoziţiile în tehnică mixtă. Este pasionată de filosofie şi literatură, tatonând mai toate posibilităţile artistice de convertire a ideilor în suporturi vizuale atractive sau de fortificare a textului scris cu imagini menite să redimensioneze favorabil atât esteticitatea detaliilor, cât şi expresivitatea de ansamblu.
Expoziţia pe care Anca Seel-Constantin i-o dedică lui Benjamin Fondane continuă şi confirmă preocuparea artistei pentru exprimarea vizuala a apropierii de text, pentru evidenţierea unităţii picturii cu literatura, a imaginii şi cuvântului, a culorilor şi literelor, după succesul avut cu expoziţiile de pictură şi carte-obiect de la Alexander Onassis Cultural Center de la New-York, pe tema poeziei de dragoste a poetei antice Sappho, sau de la Institut du Monde Arabe de la Paris, pe tema prozei scriitorului marocan Abdelkébir Khatibi.

Roşul, negrul şi auriul sunt culorile nelipsite din tablourile pictoriţei care crede ca „stilul e omul însuşi“, şi nu trebuie să ne înscriem unui stil/gen artistic comun mai multor artişti. Albastrul, portocaliul sunt, de asemenea, de regăsit în picturile ei. Pentru a reveni, mereu şi mereu, la primele trei esenţiale, deoarece „sunt culori cu care un artist poate să picteze toată viaţa“.
„Asemenea unui magician în plină ceremonie a invocaţiilor, ea cheamă  memoria, mobilizează cultura, strigă după energiile materiei şi după tainicele puteri ale spiritului.” (Pavel Suşară)
Vernisajul va avea loc 4 octombrie, de la ora 19.00, în prezenţa artistei, la sediul ICR Paris. De asemenea, pe 12 octombrie, expoziţia Ancăi Seel-Constantin va găzdui ceremonia de decernare a Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane 2017 şi o dezbatere în jurul expoziţiei cu criticul de artă Magda Cârneci şi Anca Seel-Constantin.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite