„Exerciţii de supravieţuire” cu poeta Ileana Mălăncioiu, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti

„Exerciţii de supravieţuire” cu poeta Ileana Mălăncioiu, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti

Poeta Ileana Mălăncioiu

Duminică, pe 4 februarie, de la ora 11.00, în sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, poeta Ioana Mălăncioiu prezintă conferinţa cu tema „Exerciţii de supravieţuire”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ileana Mălăncioiu (78 de ani), una dintre cele mai cunoscute voci ale poeziei contemporane, va fi din nou prezentă în cadrul seriei de  Conferinţe ale Teatrului Naţional, într-o discuţie cu publicul despre poezie şi viaţă. De asemenea, conform unui comunicat de presă emis cu această ocazie, actori ai TNB vor recita din opera poetei, o operă bine timbrată şi egală cu sine în evoluţia ei de la primul la ultimul volum.

Ileana Mălăncioiu (foto:jos), poetă şi eseistă, s-a născut pe 23 ianuarie 1940, în Godeni, Argeş. Din 2013 este membru corespondent al Academiei Române. În 1968, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, cu o lucrare intitulată  „Locul filosofiei culturii în sistemul lui Lucian Blaga”.  După mai mulţi ani, a devenit şi doctor în filosofie, în urma susţinerii tezei  „Vina tragică. Tragicii greci, Shakespeare, Dostoievski, Kafka”,  carte publicată în 2001, la Editura Polirom. 

Înainte de 1989, a lucrat, printre altele, la Televiziunea Română, la Studioul Animafilm şi la revista literară  Viaţa românească, iar după Revoluţie a lucrat la Revista  22, la Editura Litera (redactor şef) şi la săptămânalul România literară. În perioada comunistă, scrieri de-ale Ileanei Mălăncioiu au fost cenzurate, aşa că poeta a fost nevoită, în 1992, să reediteze volumul „Urcarea muntelui”.

Printre volumele de poezie publicate se numără „Pasărea tăiată” (Editura Tineretului, 1967); „Către Ieronim” (Editura Albatros, 1970); Poezii (Editura Cartea Românească, 1973); „Crini pentru domnişoara mireasă” (Editura Cartea Românească, 1973- Premiul Academiei); „Peste zona interzisă, Editura Cartea Românească, 1979- Premiul Uniunii Scriitorilor);  „Cele mai frumoase poezii” (Editura Albatros, 1980); „Linia vieţii” (Editura Cartea Românească, 1982- Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti); „Peste zona interzisă” (Editura Eminescu, 1984- antologie bilingvă franceză-română cu o prefaţă de Eugen Negrici); „Urcarea muntelui” (Editura Albatros, 1985- Premiul Uniunii Scriitorilor);  „Peste zona interzisă (Editura Eminescu, 1985- antologie bilingvă în traducerea engleză a lui Dan Duţescu şi cu o prefaţă de Valeriu Cristea); „Urcarea muntelui” (Editura Litera, 1992- ediţia a II-a, necenzurată şi adăugită); „Ardere de tot” (antologie, la Editura Eminescu, 1992-- seria „Poeţi români contemporani”); „Linia vieţii”  (antologie, Editura Polirom, 1999).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările