Evenimente culturale Museikon la Alba Iulia, în cinstea lui Antim Ivireanul

Evenimente culturale Museikon la Alba Iulia, în cinstea lui Antim Ivireanul

Antim Ivireanul

Vineri, 30 septembri, la ora 1200, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziţia Cărţi sfinte, sfinţii cărţilor, cărţile sfinţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ocazionat de Anul comemorativ al Sfântului Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, evenimentul începe seria manifestărilor culturale Museikon, fiind o avanpremieră la inaugurarea noului muzeu de artă religioasă.

Organizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Sfântului Sinod, Bucureşti, Institutul Teologic Romano-Catolic, Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană Mureş, Biblioteca Judeţeană „Astra”, Sibiu, şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, expoziţia valorifică în premieră colecţia Museikon, rezultată din unificarea patrimoniului de carte şi icoane deţinut anterior de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Muzeul Naţional al Unirii. 

Titlul atrage atenţia asupra caracterului sacru al tuturor cărţilor destinate uzului Bisericii, precum şi asupra recunoştinţei pe care şi-au câştigat-o unii dintre truditorii la realizarea lor, recunoscuţi de Biserică drept sfinţi, dar mai ales invită la admirarea unor cărţi pe care aceşti sfinţi le-au răsfoit cu propriile mâini. 

Căci printre exponate se numără volume care i-au aparţinut Sfântului Antim Ivireanul însuşi şi Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.

Cel din urmă este comemorat în expoziţie – în calitate de donator al cărţilor tipărite pe cheltuiala proprie ori la îndemnul său – şi prin prezenţa medaliei de aur bătute la 1713, emisiune a monetăriei din Alba Iulia, din care, în colecţii de pe teritoriul României, se cunosc astăzi doar 2 exemplare. De asemenea, dintre rarităţile bibliofile extreme pot fi văzute Bucoavna tipărită la Alba Iulia în 1699, altfel spus primul abecedar românesc, păstrat în 3 exemplare, şi catehismul intitulat Pâinea pruncilor, ultima tipăritură albaiuliană, din 1702, păstrat în 5 exemplare. Un aspect inedit semnalat de această expoziţie este longevitatea modelelor preluate de pictori din paginile cărţilor de cult, o gravură publicată în 1705 ce o ilustrează pe Maica Domnului dovedindu-se un izvod încă drag deopotrivă iconarilor şi credincioşilor şi la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Componentă a programului de activităţi a proiectului Museikon – un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia, proiect finanţat din Granturile SEE şi implementat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Muzeul Universităţii din Bergen (Norvegia), expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 30 septembrie – 30 octombrie 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: