Ediţia 69 a Festivalului de la Cannes s-a deschis cu un sărut FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kirsten Dunst - Cannes 2016. FOTO Guliver/Gettyimages
Kirsten Dunst - Cannes 2016. FOTO Guliver/Gettyimages

Actorul Laurent Lafitte, maestrul de ceremonii al celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, a inaugurat evenimentul, miercuri seară, 11 mai, cu un discurs marcat de umor, autoironie, dar şi emoţie, atunci când i-a adus un omagiu cântăreţului Prince, şi spre amuzamentul şi deliciul spectatorilor, a sărutat-o pe Catherine Deneuve, pe scena Palais des Festivals din Cannes.

 ”Ne aşteptam la absolut orice, dar nu la asta”, afirmă jurnaliştii de la Le Figaro, referindu-se la acest moment insolit. La rândul său, Laurent Lafitte, referindu-se la acelaşi moment, spune că acesta ”face parte din lucrurile care se întâmplă doar la Cannes”.

În timpul ceremoniei de deschidere a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizată după un scenariu stabilit la milimetru, dintr-o dată, celebra Catherine Deneuve, purtând o elegantă rochie de seară neagră, a urcat pe scenă, în faţa unui Laurent Lafitte complet siderat.

Apoi, cei doi actori s-au sărutat îndelung, cu pasiune. Momentul extatic, pe cât de amuzant pe atât de surprinzător, a reuşit să evite riscul de a fi grotesc şi a fost apreciat de spectatori, intrând în istoria festivalului.

Momentul a detensionat atmosfera destul de posomorâtă de la Cannes. După teribilele atacuri teroriste de la Paris, măsurile de securitate implementate pe Croazetă au crescut considerabil. În plus, meteorologii au emis o alertă de furtună.

Laurent Lafitte a reuşit să însufleţească această ceremonie de deschidere, făcându-i pe spectatori să uite prestaţia extrem de elegantă de anul trecut a actorului Lambert Wilson.

Maestrul de ceremonii de anul acesta, Lafitte, simţindu-se în largul său, l-a primit pe Woody Allen şi filmul său aşa cum se cuvine, pronunţând pe scenă câteva replici de neuitat din filmele regizorului american - ”Când ascult prea mult Wagner, îmi vine chef să invadez Polonia” şi ”Dumnezeu a murit, Marx a murit şi nici eu nu mă simt prea bine”.

Cu o mică doză de provocare, actorul francez a glumit, amical, pe seama regizorului Woody Allen, care filmează exclusiv în Europa de ceva vreme, făcând, în trecere, şi o aluzie la adresa lui Roman Polanski, care, dfupă mai bine de 40 de ani, este în continuare pe lista persoanelor date în urmărire în Statele Unite, după ce a fugit din acea ţară şi s-a refugiat în Franţa.

”A existat însă şi o picătură de prost gust într-un ocean de succes”, afirmă jurnaliştii de la Le Figaro, analizând discursul lui Laurent Lafitte şi referindu-se la câteva dintre declaraţiile sale care au scandalizat o parte a publicului.

”Cannes-ul seamănă cu anii 1970, doar că avem în plus SIDA şi Donald Trump”, a spus maestrul de ceremonii.

Apoi, după ce i-a prezentat pe membrii juriului, începând cu preşedintele acestuia, cineastul australian George Miller, căruia starul francez i-a stâlcit, intenţionat, numele, spunându-i ”Claude Miller”, şi continuând cu Donald Sutherland, despre care a spus că este ”un băiat foarte rău”, prezentatorul ceremoniei de deschidere a Cannes-ului 2016 s-a declarat extaziat, spunând că adoră ”meseria de vis” a delegatului general al festivalului, Thierry Frémaux, care ”este plătit să vadă 1.700 de filme pe an” şi care ”stă ca pe un tron, la capătul treptelor din faţa Palais des festivals”.

”Apoi, el redevine o chestie grasă şi urâtă, după închiderea festivalului”, a adăugat prezentatorul galei, în hohotele de râs ale invitaţilor.

Revenind la un ton serios, Laurent Lafitte a evocat ”atacurile tragice de la Paris”, prezentând pe ecran o secvenţă în care mai mulţi cineaşti filmează oraşul Paris, cu iubire şi bucuria de a trăi, pe acordurile unui cântec de Charles Trenet.

Apoi, după ce cuplul Vincent Lindon - Jessica Chastain a declarat deschisă cea de-a 69-a ediţie a festivalului, cântăreţul Mathieu Chédid a adus un omagiu emoţionant cântăreţului Prince, care a murit pe 21 aprilie, orchestrând şi prezentând pe scenă o versiune originală a cântecului ”Purple Rain”.

Membrii juriului - George Miller, Kirsten Dunst, Arnaud Desplechin, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, László Nemes, Vanessa Paradis, Katayoon Shahabi şi Donald Sutherland - s-au reunit miercuri după-amiază pentru a participa la tradiţionala conferinţă de presă organizată în faţa Palais des Festivals din Cannes înainte de începerea festivalului.

În 2015, trofeul Palme d'Or a revenit filmului ”Dheepan”, regizat de cineastul francez Jacques Audiard.

Anul 2016 marchează una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului.

Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.

Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, a fost proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite