„Duelul viorilor” continuă la Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru în concert FOTO Radio România Cultural/ Virgil Oprina
Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru în concert FOTO Radio România Cultural/ Virgil Oprina

Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru vor continua "lupta" pe scenele din România, "arbitraţi" de pianistul Horia Mihail, în a II-a ediţie a turneului "Duelul viorilor". Cei trei vor concerta la Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca, pe 22, 23 şi respectiv 25 septembrie, de la ora 19.00, după ce au bifat scenele din Galaţi, Iaşi. Bacău, Piteşti, Bucureşti şi Ploieşti.

Turneul "Duelul viorilor" a început pe 12 septembrie, la Galaţi, iar pe 19 septembrie a avut un succes imens la publicul din Bucureşti, unde au fost peste o mie de spectatori la Sala Radio. 

„Ideea principală este duelul, iar apariţiile noastre sunt considerate bătălii, dar fiecare poate să înţeleagă ce vrea din asta. Noi înţelegem că ieşim pe scenă să prezentăm ceva frumos, să îmbinăm sunete ale unor mari maeştri”, spune Liviu Prunaru.

„Suntem cu toţii încântaţi de ceea ce s-a întâmplat până acum, răspunsul publicului este la nivelul aşteptărilor, la fel de cald ca şi cel de anul trecut. Acest turneu suscită foarte mult interes şi ne bucurăm să găsim doritori pentru genul nostru de muzică peste tot. Publicul este acelaşi atât în oraşele mari, cât şi în cele mici”, declară Gabriel Croitoru.

Viori celebre

Liviu Prunaru cântă la una dintre celebrele viori Stradivarius, instrument pus la dispoziţia românului de acum şase ani de către vestita orchestră  Royal Concertgebouw din Amsterdam. 

Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu, este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional  George Enescu”, în patrimoniul căreia se află. 

Cei doi mari violonişti se întrec într-un un program cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel sau Serghei Prokofiev.

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfăşura recitalurile şi vor varia între 10 şi 30 de lei.

Liviu Prunaru, concert-maestrul orchestrei din Amsterdam

liviu prunaru

În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia.  Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să deţină funcţia de director artistic al Academiei „Menuhin” din Elveţia. 

De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw din Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra sau Orchestre National de Belgique. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziţie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius „Pachoud” (1694).

Gabriel Croitoru, un violonist de excepţie

liviu prunaru 2

Peste o mie de apariţii scenice în ţără şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii  Paul Constantinescu" din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat  Transilvan" din Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. 

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român, printre care se numără Premiul al III-lea la Concursul N. Paganini din Italia sau Premiul special al juriului la Concursul Fritz Kreisler dinViena.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de P. Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Horia Mihail,  pianistul-dirijor”

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cu „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. 

Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura Romanian Piano Trio a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio.

duelul viorilor 3

În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor", s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite