Două filme româneşti, proiectate la Zilele Filmului de Arhitectură din Budapesta VIDEO

Două filme româneşti, proiectate la Zilele Filmului de Arhitectură din Budapesta VIDEO

Imagine din „Mândrie şi beton”                                                                                  Sursă Foto: icr.ro

Filmele „Mândrie şi beton” şi „Matache- Berzei- Buzeşti” vor fi proiectate la cea de-a 10-a ediţie a Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta, eveniment ce se desfăşoară între 8 şi 11 martie la Cinematograful Toldi  (sectorul V., Str. Bajcsy-Zsilinszky nr. 36-38).

Ştiri pe aceeaşi temă

 Filmele documentare „Mândrie şi beton” şi „Matache – Berzei – Buzeşti” vor fi proiectate în cadrul unui calup românesc duminică, 11 martie, de la ora 17.30. După proiecţii va avea loc o discuţie cu Dragoş Lumpan, regizorul filmului Matache şi Monica Sebestyén, directorul festivalului de film Urban Eye din Bucureşti.

Scurtmetrajul „Mândrie şi beton” (2013), regizat de Petruţ Călinescu, este parte a unui proiect din care a rezultat o carte, o expoziţie de fotografii şi o pagină de internet: .

Petruţ Călinescu este un fotograf independent, licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. A lucrat ca fotograf pentru principalele cotidiene din România, dar şi pentru multe instituţii de media internaţionale, cum ar fi Sunday Times Magazine, Business Week, New York Times, Esquire sau Discovery Channel. În 2016 a întemeiat Centrul de Fotografie Documentară şi în 2018 a câştigat Premiul I la Balcan Photo Fest din Bosnia.

Unul din şase români e plecat la muncă în străinătate. Mulţi dintre ei provin din zone rurale, iar banii pe care îi trimit acasă au transformat ireversibil satele natale. Spre deosebire de oraş, unde competiţia e percepută ca fiind ceva individual şi discret, la sat schimbările sunt mult mai vizibile, iar uliţa principală a devenit spaţiu pentru competiţia socială.

Filmul documentar Matache – Berzei – Buzeşti (2016 )este o producţie independentă, finanţată de Fundaţia Pro Patrimonio, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ordinul Arhitecţilor şi casa de producţie Lumina pe cale. Regizorul-fotograf Dragoş Lumpan are diplomă de regizor de film şi de teologie, lucrează pentru National Geographic din anul 2003 şi a participat la numeroase expoziţii individuale şi colective, obţinând multe premii internaţionale.

Zona Matache a trecut prin schimbări radicale care şi-au pus amprenta asupra comunităţii, lăsând zona într-o stare de dezagregare socială şi economică. Acţiunile activiste împotriva demolărilor de monumente istorice din 2013 au atras atenţia asupra nevoii de regenerare şi de integrare a proiectului de modernizarea a străzilor cu proiecte mai ample de revitalizarea a ţesutului urban şi social. În prezent, însă, zona este abandonată de administraţie şi apare ca o rană imensă necicatrizată. Filmul oferă o perspectivă obiectivă asupra unui ţesut urban specific, fiind un exemplu şi studiu de caz pentru alte oraşe care se confruntă cu situaţii similare. Totodată, el îşi propune să genereze un dialog deschis pe această temă şi să promoveze găsirea de acţiuni sustenabile pentru reactivarea acestei artere care desparte centrul oraşului de zona Gării de Nord (poartă de intrare în oraş).

Filmele vor fi proiectate în limba română, cu subtitrare în limba engleză.

Zilele Filmului de Arhitectură din Budapesta, organizat de Centrul Ungar de Arhitectură Contemporană, aduce în faţa unui public larg problemele actuale ale arhitecturii contemporane, ale design-ului şi urbanismului. Are scopul de a genera dialog între practica arhitecturală, care îşi găseşte sursa de inspiraţie şi în cinematografie, respectiv filmul, care la rândul lui împrumută idei din caracterul spaţiilor urbane şi arhitecturale. Unul din obiectivele principale ale festivalului este stimularea şi încurajarea acţiunii civice în general, în vederea îmbunătăţirii spaţiului public urban.

 

citeste totul despre: