„Dosarele Siberiei“ şi „Cine l-a trezit pe Yorick“, invitate de la Chişinău pe scena Naţionalului bucureştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul "Dosarele Siberiei", regizat de Petru Hadârcă  FOTO:  Teatrul Naţional "Mihai Eminescu"
Scenă din spectacolul "Dosarele Siberiei", regizat de Petru Hadârcă  FOTO:  Teatrul Naţional "Mihai Eminescu"

În cadrul proiectului „Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, ediţia a şaptea, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău (TNME) prezintă pe scenele Naţionalului bucureştean două dintre cele mai recente producţii, spectacolele "Dosarele Siberiei", regia Petru Hadârcă (22 ianuarie, ora 19.00, Sala Mare), şi "Cine l-a trezit pe Yorick", regia Alexandru Vasilache (21 ianuarie, ora 19.00, Sala Studio).

„Dosarele Siberiei”, unul din cele mai emoţionante spectacole-document, expresie a suferinţei individuale într-o tragedie colectivă, cel mai important eveniment teatral al stagiunii trecute dincolo de Prut – potrivit Jurnalului de Chişinău, este un spectacol răvăşitor despre o imensă suferinţă umană, dar şi despre puterea de a lupta şi de rezista în faţa răului ce părea fără de sfârşit. Foarte puţini dintre cei ce au trecut prin suferinţele şi teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, transmit realizatorii, cei mai mulţi au plecat în lumea celor drepţi. „Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi”.

„Obsesia Siberiei este una din cele mai puternice în spaţiul post-sovietic, totuşi, în teatrele basarabene nu a îndrăznit nimeni să atace tema deportărilor, a Gulag-ului, în ultimele decenii.

Noua producţie a Teatrului Naţional din Chişinău, care se joacă miercuri la Teatrul Naţional, are trei protagonişti: Ecaterina Chele, deportată în 1941, Margareta Cemârtan-Spânu, deportată în 1949 şi Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la Gulag, pentru că a condus organizaţia de luptă împotriva puterii sovietice „Sabia Dreptăţii”.

La 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste în Basarabia şi după aproape trei decenii de când documentele de arhivă au fost desecretizate, „Dosarele Siberiei” de Petru Hadârcă (scenariu: Petru Hadârcă şi Mariana Onceanu) e un prim semn, declară realizatorii, că nu ne-am pierdut memoria cu totul, că ne putem asuma trecutul, oricât de cumplit, tragic, infernal ni se arată din perspectiva zilei de azi”.

„Dosarele Siberiei”, care se va juca miercuri, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a TNB, este primul spectacol din cadrul Turneului Teatru Românesc care se joacă la TNB pe scena mare.

Montare de amploare, spectacolul necesită nu mai puţin de şase ore pentru amplasarea decorului. Durata spectacolului este de 2 ore şi 15 minute, cu pauză. Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani. În distribuţie se află actori dintre cei mai cunoscuţi ai Naţionalului din Chişinău: Olga Guţu-Cucu, Draga-Dumitriţa Drumi, Tinka Mardari, Dan Melnic, Diana Decuseară, Ninela Caranfil, Nicolae Darie, Constantin Adam, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu-Mărginean, Tatiana Saenco, Petru Oistric, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleşca, Valentin Zorilă, Iurie Focşa, Mihai Zubcu. Alături de ei, studenţi ai profesorului Mihai Fusu.

Din echipa de realizatori ai spectacolului mai amintim pe: Irina Gurin - Scenografia (decor, costume), Irina Slobodeaniuc - Expresie corporală, Ian Onică - Proiecţie video, Oleg Mardari - Lupte scenice. Secvenţe video: OWH Studio.

"Cine l-a trezit pe Yorick?,  marţi, pe scena sălii Studio

Yorick

Cine l-a trezit pe Yorick?, după William Shakespeare, adaptarea şi regia  Alexandru Vasilachi, binecunoscut şi apreciat creator de teatru, maestru în montări Shakespeare („Hamlet”, „Visul unei nopţi de vară”, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, „Bocitoarele vesele”) continuă să surprindă cu această nouă montare, care se joacă marţi, de la ora 19.00, pe scena Sălii Studio a TNB.

Spectacol-cupeu inspirat din cele mai gustate istorii izvodite de geniul marelui dramaturg, bazat pe un scenariu exuberant, melanj de magie, umor, inventivitate, lirism, exces baroc, Cine l-a trezit pe Yorick? reflectă concepte grave precum responsabilitatea şi dorinţa de mărire, fiinţă şi nefiinţă, durerea existenţei sub aprige vremi, moartea, conştiinţa, speranţa. Gagurile, surprizele, glumele se ţin lanţ, captivând simţurile şi imaginaţia. Pluralitatea din care e alcătuit spectacolul dă posibilitate minunaţilor actori din trupa de elită a Naţionalului chişinăuian – Silvia Luca, Petru Hadârcă, Alexandru Leancă, Angela Ciobanu, Anatol Durbală, Petru Oistric, Iurie Focşa, Doina Severin şi toţi ceilalţi - să-şi reveleze întreaga măsură a forţei creatoare, plăcerea ludică, şi mai presus de toate –Iubirea.

Scenografia este semnată de Iurie Matei, iar costumele de Tatiana Popescu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite