Documentare de la One World Romania, difuzate online în avanpremieră

Documentare de la One World Romania, difuzate online în avanpremieră

Afişul filmului „Decupaj“ („Crop“) FOTO oneworld.ro

Câteva dintre documentarele înscrise în selecţia festivalului „One World Romania“ (17-23 martie) vor putea fi vizionate săptămâna aceasta, de luni până duminică, pe platforma online Doc Alliance Online Channel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmele din festivalul „One World Romania“, al cărui director este regizorul Alexandru Solomon, pot fi vizionate pe site-ul Doc Alliance Online Channel, pe parcursul acestei săptămâni. 
 
Documentarul „My Child“, parte din secţiunea „Şi dragostea e un drept al omului“, prezintă un grup de părinţi ai unor persoane LGBT, care au acceptat adevărata identitate sexuală a copiilor lor. Filmul regizorului Can Candan este o poveste profund umană, cu părinţi reali care se redescoperă pe ei şi copiii lor şi decid să îi susţină în mod activ.
 
De asemenea, „Crop“, documentarul care urmează a fi prezentat în secţiunea „Clinica mass-media“, este filmat integral în redacţia celui mai vechi cotidian naţional din Egipt, Al-Ahram. Filmul este un document neconvenţional al revoluţiei egiptene, care nu include nicio imagine a revoluţiei propriu-zise. Prin turul pe care îl face în sediul ziarului Al-Ahram, documentarul invită la o reflecţie asupra modului în care arhitectura şi mecanismele de funcţionare ale acestui uriaş organ de presă fac ca propaganda vechiului regim să supravieţuiască.

Trailerul documentarului „Copilul“:
 
   
Byeway“ face parte din secţiunea "Rebeli pentru cauze" şi spune povestea absurdă a autostrăzii D8 - de ani de zile, cei câţiva kilometri care au mai rămas de construit între Praga şi Berlin şi care traversează o arie protejată a Boemiei nu pot fi duşi la bun sfârşit. Filmul îi prezintă pe managerul proiectului, un activist şi un cuplu căsătorit care trăieşte în apropierea şantierului - toţi par a fi legaţi de aceşti câţiva kilometri de asfalt, pentru totdeauna.
 
Documentarul „The Shovel Is Too Small“ face parte din secţiunea „După 25 de ani“. Legenda spune că, atunci când Tito s-a oferit să îi îndeplinească o dorinţă iugoslavului Alija Sirotanovic, acesta a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanovic a apărut pe bancnota de 20.000 de dinari. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului roagă un număr de tineri să îl identifice pe bărbatul de pe bancnota. Tinerii nu reuşesc, însă cei mai în vârstă nu numai că îl ţin minte pe Sirotanovic, dar îşi aduc aminte şi de taberele de muncă de altădată, pe care încearcă cu elan să le readucă la viaţă.
 
Cel de-al cincilea film este unul autohton. „Toamna Românească“ este realizat de Matei Budeş şi prezentat în secţiunea "Rebeli pentru cauze". Filmul este un elogiu discret, adus protestatarilor care au ieşt toamna trecută în stradă pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, cauzei lor şi unităţii lor mult încercate.
 
Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Documentar One World România priveşte înapoi spre anii trecuţi de la căderea comunismului şi cercetează statul strâmb, născut din mariajul corupţiei cu nedreptatea, în perioada 17 - 23 martie, în Capitală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: