Dirijorul italian Gianandrea Noseda şi pianistul rus Denis Matsuev, luni, pe scena Sălii Palatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gianandrea Noseda, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din lume, va conduce luni, 2 septembrie, la Sala Palatului, London Symphony Orchestra. Solist va fi pianistul Denis Matsuev, câştigător al Concursului Internaţional Ceaikovski din Moscova. Adevarul.ro  va transmite, de la ora 20.00, acest concert.

Gianandrea Noseda s-a născut la 23 aprilie 1964 la Milano, unde a urmat cursuri de pian şi compoziţie. A început să studieze dirijatul de la vârsta de 27 de ani, avându-i ca maeştri pe Donato Renzetti, Myung-Whun Chung şi  Valery Gergiev

A debutat ca dirijor la 30 de ani cu Orchestra Simfonică „Giuseppe Verdi” din Milano. În prezent, este directorul muzical al Orchestrei Simfonice Naţionale, la al doilea mandat, care se va încheia în sezonul 2024–2025. Anul trecut a avut în program 12 săptămâni de concerte de cameră şi operă iar în primăvara lui a dus orchestra pentru prima dată la Carnegie Hall, în New York.

Colaborează şi cu alte orchestre celebre: London Symphony Orchestra şi Israel Philharmonic Orchestra (invitat dirijor principal), Orquestra de Cadaqués, Spania (dirijor principal) şi este directorul artistic al Festivalului Stresa din Italia. În sezonul 2021 – 2022, va fi directorul general muzical la Opera din Zurich.

„Sunt meticulos pentru eu cred că frumuseţea este ascunsă în detalii. Una este să spui o poveste lungă, alta este să faci în aşa fel încât să nu se piardă detalii care condimentează istoria”, a afirmat el într-un interviu pentru DC Metro.

El are şi o altfel de abordare cu privire la felul în care este receptată muzica de cameră în rândul publicului larg şi este de părere că aceasta nu îşi are loc exclusiv în săli de operă sau concerte.

„În secolul XXI, nu mai pot sta pe un scaun şi să aştept să vină lumea să mă salute. Trebuie să merg către oameni şi să mă prezint”, sublinia artistul în acelaşi interviu.

A condus orchestre faimoase

Imagine indisponibilă

Unul dintre scopurile sale principale în muzica de cameră este pregătirea noii generaţii de artişti, motiv pentru care Noseda organizează multe sesiuni de masterclasses, călătoreşte alături de orchestre de tineret, inclusiv Orchestra de tineret a Uniunii Europene. De curând, a fost numit director muzical în Georgia, la Festivalul Tsinandali şi la Orchestra de tineret Pan-Caucaziană.

A condus celebre orchestre: Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra din Cleveland, La Scala, Filarmonica din Munich, Orchestra Met, Filarmonica din New York, NHK Symphony, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Royal Opera House, Vienna Philharmonic, Vienna Symphony şi Zurich Opera House.

Până în 2018, timp de 11 ani, a fost director muzical la Teatro Regio Torino, Italia, perioadă care pentru această companie a înseamnat atingerea celebrităţii internaţionale, turnee, înregistrări şi proiecţii de film.

Şi-a pus amprenta în mod semnificativ pe viitorul şi prestigiul unor instituţii de cultură precum BBC Philharmonic (pe care a condus-o 9 ani), Orchestra din Pittsburg, Teatrul Mariinsky din St. Petersburg, Filarmonica din Rotterdam şi Orchestra RAI.

Dirijorul italian Gianandrea Noseda a înregistrat mai mult de 60 de discuri, majoritatea fiind primite cu căldură de public şi critica de specialitate. A iniţiat, de asemenea, un proiect intitulat Musica Italiana, deja cu o experinţă de mai bine de 10 ani, prin care şi-a propusă să şefuiască şi să prezinte publicului repertoriul de muzică de cameră italiană din secolul XX, reuşind să aducă lumină asupra unor capodopere.

Alături de Orchestra Filarmonică din Viena şi Orchestra Teatro Regio din Torino, a înregistrat albume de operă cu cei mai de succes vocalişti, precum Ildebrando d’Arcangelo, Rolando Villazón, Anna Netrebko şi Diana Damrau.

Noseda a primit numeroase premii: Commendatore al Merito al Republicii Italiene, dirijorul anului în SUA (2015), dirijorul de operă al anului la nivel internaţional (2016), an în care a şi susţinut concertul de la Gala Premiilor Nobel din Stockholm.

Program

2 septembrie, Sala Palatului, 20.00 – 21.35

London Symphony Orchestra

Imagine indisponibilă

Gianandrea Noseda - dirijor

Denis Matsuev - pian

Rimski-Korsakov - Preludiul operei „Oraşul invizibil Kitej”

Prokofiev - Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în sol minor op. 16

Şostakovici - Simfonia a VI-a în si minor op. 54

Citiţi şi:

Orchestra Simfonică din Londra se aude pe 2 septembrie la Sala Palatului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite