Dirijorii din Extremul Orient dau clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Ateneul Român tineri muzicieni au dominat palmaresul final al celei de a treia ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat, competiţie ce a avut loc la început de septembrie, în compania orchestrei simfonice a Filarmonicii bucureştene.

În condiţiile actualei globalizări, în condiţiile actualei dinamici privind circulaţia valorilor, în condiţiile în care asaltul muzicienilor din Japonia, Corea de Sud, din China, din întregul Orient Extrem, asupra culturii europene devine covârşitor, rezultatele nu se lasă aşteptate. Inclusiv în domeniul muzicii. Valorile de universalitate ale culturii europene rămân exemplare.

Hyun-Jin Yun, din Corea de Sud este laureatul recentei ediţii, cea de a treia, a concursului anual,“Jeunesses Musicales”, de la Bucureşti (2 - 6 septembrie 2012), concurs destinat tinerilor dirijori. În vârstă de 30 de ani, el a obţinut Marele Premiu, în valoare de 1.000 de euro.

Firescul unei gestici expresive

Comparativ cu alte competiţii similare, valoarea bănească a distincţiei nu este mare. Important este faptul că acesteia i se adaugă programarea unui concert susţinut la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii bucureştene, de asemenea un altul susţinut în compania Orchestrei simfonice “Banatul” din Timişoara.

Este recunoscut, Hyun-Jin Yun dispune de firescul adresării profesionale, de o gestică pe cât de eficace pe atât de expresivă.

Ceilalţi laureaţi ai competiţiei sunt George Jackson, din Marea Britanie, în vârstă de 25 de ani, şi chinezul Tung Chieh Chuang, din Taiwan, în vârstă de 29 de ani. Ambii vor beneficia de concerte programate în cadrul stagiunilor instituţiilor filarmonice din Sibiu şi Craiova. Nu poate fi trecută cu vederea participarea cu titlu de aleasă excepţie a tinerei violoniste Simina Croitoru, solistă a probelor de acompaniament ale competiţiei; a colaborat cu cei trei dirijori în realizarea unor celebre pagini datorate lui Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate, Maurice Ravel.

26 de concurenţi din 16 ţări

Mai împlinită decât ediţiile precedente, cea recent încheiată a adunat un număr de 26 de concurenţi sosiţi din 16 ţări, inclusiv din România.

Trebuie să recunoaştem, probele celor trei etape ale competiţiei nu au fost dificile, dar au fost elocvente privind evaluarea valorilor de bază utille unei bune cariere dirijorale. În finalul concertului de gală, laureatul primei ediţii, tânărul dirijor Gabriel Bebeşelea, a prezentat Uvertura “Egmont” de Beethoven, în compania primei orchestre simfonice a ţării; odată în plus a confirmat faptul că juriul ediţiei din anul 2010 nu s-a înşelat. Dispune de o autoritate profesională temeinic fundamentată.

Juriul competiţiei din acest an a fost prezidat de maestrul Horia Andreescu; domniei sale i s-au alăturat câţiva dintre maeştrii recunoscuţi ai vieţii muzicale europene şi româneşti, muzicieni precum Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Octav Calleya, Nicolae Licareţ... Organizat de „Elite Art Club Unesco”, evenimentul a fost  finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor, de Adminitraţia Fondului Cultural Naţional. În mod cert, îngrijind astăzi această competiţie, îngrijim datele  de mâine ale vieţii noastre de concert.

    

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite