Directorul Muzeului Ţăranului Român a fost eliberat din funcţie

Directorul Muzeului Ţăranului Român a fost eliberat din funcţie

Virgil Ştefan Niţulescu a fost eliberat din funcţie şi a fost numit interimar până la un nou concurs

Virgil Ştefan Niţulescu a fost eliberat din funcţia de director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, printr-un ordin emis de ministrul Culturii în data de 17 martie, fiind apoi numit manager interimar al instituţiei, până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Virgil Ştefan Niţulescu a declarat, luni, pentru Mediafax că, în urma unui ordin al ministrului Culturii, emis în data de 17 martie, a fost eliberat din funcţia de director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

Acest ordin a fost emis după ce, în luna decembrie a anului trecut, activitatea pe 2013 a lui Virgil Ştefan Niţulescu la conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român a fost evaluată, iar acesta a obţinut nota 7,07.

Niţulescu a mai spus că a considerat că acea evaluare a fost "nedreaptă" şi a acţionat în instanţă Ministerul Culturii, cerând reluarea evaluării.

"Există o evaluare făcută în luna decembrie a anului trecut pentru activitatea mea în anul 2013. Comisia m-a notat cu nota 7,07 pentru anul 2013. Eu am acţionat în instanţă, între timp, ministerul, pentru că am considerat evaluarea nedreaptă şi am solicitat reluarea evaluării", a declarat Virgil Ştefan Niţulescu.

Acesta a mai precizat că, după eliberarea sa din funcţia de director al Muzeului Naţional al Ţăranului, a fost emis un nou ordin, prin care a fost numit manager interimar până la organizarea unui nou concurs. Virgil Ştefan Niţulescu a mai spus că acest concurs va avea loc în lunile următoare.

În ceea ce priveşte reevaluarea sa, Niţulescu a precizat că, până în acest moment, instanţa nu a soluţionat cazul.

În plus, Virgil Ştefan Niţulescu a declarat că va contesta şi acest ordin al ministrului din data de 17 martie, prin care a fost eliberat din funcţia de director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai Ministerului Culturii au declarat că Virgil Ştefan Niţulescu ocupă, în prezent, funcţia de director interimar, nefiind stabilită o dată pentru concursul de manager.

În luna ianuarie, Niţulescu a declarat pentru Mediafax că a dat în judecată Ministerul Culturii pentru a fi reevaluat, precizând "că dorinţa unora de a-l elibera din funcţie nu s-a finalizat". "Pentru mine, această notă de 7,07 reprezintă, o spun foarte apăsat, o insultă la adresa instituţiei, care este una dintre cele valoaroase instituţii muzeale din România, indiferent cine ar conduce-o", a completat Niţulescu.

Acesta a mai declarat, la acel moment, că evaluarea s-a realizat în luna decembrie 2014, precizând că a trimis raportul său de activitate pentru anul 2013 în termen, la începutul anului 2014. "Probabil ministerul nu a avut timp, nu a găsit oamenii suficienţi de obedienţi să accepte acest joc. Cert este că evaluarea mea a avut loc în luna decembrie (când portofoliul Ministerului Culturii era deţinut de Hegedüs Csilla, n.r.)", a mai spus Niţulescu.

Virgil Niţulescu a deţinut în continuare funcţia de director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, având în vedere că Hegedüs Csilla şi-a pierdut calitatea de ministru al Culturii înainte de a semna ordinul de eliberare din funcţie.

Pe de altă parte, potrivit Monitorului Oficial din data de 30 decembrie 2014, legislaţia privind managementul instituţiilor publice de cultură (legea 185/2014 privind aprobarea OUG 68/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură) a fost modificată. Astfel, articolul 45 a fost modificat şi prevede că autoritatea are obligaţia să organizeze concurs de management, printre altele, dacă rezultatul evaluării anuale sau periodice a managerului este sub nota 7 (înainte fiind 8, n.r.), legea neputând fi aplicată retroactiv.

Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), este director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din mai 2010.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: