DGASPC Sibiu: Nu s-au identificat indici specifici abuzului, neglijării şi exploatării minorelor care joacă în spectacolul „Faust“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii DGASPC Sibiu au anunţat, marţi, că au finalizat cercetarea în legătură cu suspiciunea de abuz asupra minorelor care joacă în spectacolul ”Faust” de la Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu, nerecomandat tinerilor sub 16 ani, şi ”nu s-au identificat indici specifici abuzului, neglijării şi exploatării”, ba mai mult fetele ”şi-au dezvoltat abilităţile”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, urmare a sesizării unui psiholog  cu privire la minorele care joacă în spectacolul ”Faust” s-au purtat discuţii cu reprezentanţii Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu şi cu membrii Echipei Intersectoriale Locale Sibiu, la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, fetele în cauză, precum şi părinţii acestora.

”Menţionăm că părinţii minorelor au declarat că aveau cunoştinţă de conţinutul piesei de teatru înainte ca fetele să fie selectate şi distribuite în spectacol. Minorele apar doar în prima parte a spectacolului în care nu au loc scene de natură sexuală. Reprezentaţia minorelor durează aproximativ 25-30 de minute, minorele nu iau parte la restul piesei, în această perioadă ele fiind supravegheate de un coordonator de la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” (TNRS) Sibiu. Părinţii nu au observat modificări comportamentale sau în traseul şcolar al minorelor. Acestea şi-au dezvoltat abilităţile de comunicare, organizare, socializare, s-au simţit în siguranţă atât pe scenă, cât şi în colectivul de la TNRS Sibiu. Atât minorele, cât şi părinţii acestora consideră că acestea nu au fost supuse vreunei forme de abuz”, se arată în comunicat.

De asemenea, DGASPC Sibiu precizează că s-a luat legătura cu clinica privată care a asigurat consilierea psihologică a fetelor, iar specialiştii au precizat că ”la momentul examinării nu au fost ridicate suspiciuni cu privire la astfel de abuzuri, minorele fiind echilibrate emoţional cu o dezvoltare normală intelectuală şi psiho-emoţională”.

faust

În schimb, părinţii şi fetele s-au plâns că mediatizarea situaţiei şi plângerea făcută de psiholog i-a afectat.

”Unii dintre părinţi, cât şi o minoră, au precizat că mediatizarea situaţiei create i-a afectat din punct de vedere emoţional. În acest sens, minora a precizat că a afectat-o mediatizarea situaţiei create, fiind întrebată de acest lucru de către colegii şi profesorii de la şcoală. De asemenea, unul dintre părinţi a declarat că scandalul i s-a părut nefondat, că a creat o stare de traumă în familia acestuia, afectându-i pe toţi membrii familiei în plan emoţional”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii DGASPC Sibiu mai afirmă că ”în vederea protejării drepturilor minorilor şi a imaginii publice a acestora şi a vieţii intime, private şi familiale, este necesar ca astfel de situaţii, anterior mediatizării lor, să fie semnalate instituţiilor abilitate pentru a se lua măsurile necesare”.

”În concluzie, precizăm că la momentul discuţiei cu minorele şi conform observaţiei şi interviului nu s-au identificat indici specifici abuzului, neglijării şi exploatării”, se subliniază în comunicat.

Reprezentanţii DGASPC Sibiu au recomandat totuşi reprezentanţilor teatrului să folosească persoane adulte în spectacol ”pentru a evita probabilitatea apariţiei unor riscuri asupra dezvoltării psiho-emoţionale a minorelor”.

Faust

La sfârşitul lunii mai, un psiholog din Sibiu a acuzat Teatrul "Radu Stanca” din oraş că foloseşte minore de opt ani în spectacolul "Faust” nerecomandat tinerilor sub 16 ani. Directorul instituţiei, Constantin Chiriac, declara atunci că este "o vânătoare de vrăjitoare”, fetiţele având "o experienţă fabuloasă” jucând în piesa lui Silviu Purcărete.

Directorul Teatrului "Radu Satanca”, Constantin Chiriac (foto), a combătut, într-o conferinţă de presă, toate acuzaţiile care s-au adus instituţiei şi spectacolului.

Adevarul Live - Constantin Chiriac foto david muntean
"Comunitatea trebuie să înţeleagă atitudinea pe care noi o avem. Din păcate, se proferează minciuni şi este o vânătoare de vrăjitoare în secolul 21. «Faust» a fost conceput ca un mare spectacol creştin. Dragii mei, în textul lui Goethe este vorba despre confruntarea dintre bine şi rău, temă esenţială a dramaturgiei mondiale. Există un rol foarte important, Margareta, care este simbolul curăţeniei, al purităţii. Domnul Purcărete, în viziunea şi înţelepciunea lui, a considerat că este profund important pentru omenire şi pentru noi ca binele, curăţenia să fie puternice, să nu poată fi învinse de Diavol. De aceea, a pus şapte Margarete, nu una. Să poată să reziste tentaţiei”, spunea la acel moment Constantin Chiriac.

El a explicat că au existat patru generaţii de fetiţe care au intrerpretat personajul colectiv Margareta, iar participarea în acest spectacol este pentru ele "o experienţă fabuloasă”.

"Trebuie să înţelegeţi că fetele nu sunt luate de pe stradă, a fost un casting serios, părinţii şi-au dat acordul, au primit consiliere din partea unei clinici specializate. Ele tot timpul au o cabină. Niciodată nu s-a întâmplat ca ele să participe, ca spectatoare, la tot spectacolul”, mai spunea Chiriac.

Directorul teatrului preciza că fetiţele nu stau niciodată mai mult de ora 22.00 la teatru, de aceea, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru vor fi folosite în spectacol actriţe mature, întrucât piesa este programată să înceapă la ora 22.00.

Constantin Chiriac a subliniat că în foarte multe spectacole se folosesc copii.

"Sunt lucruri serioase, bine aşezate. Nu facem lucrurile pe genunchi. Nu suntem la prima experienţă. Avem patru generaţii de Margarete. Am lucrat cu copii în mai multe spectacole. Am umblat pe toate meridianele lumii. Copiii sunt însoţiţi. Noi ştim să ne facem treaba bine”, mai afirma directorul teatrului, care a adăugat că "Faust” a fost văzut la Bruxelles de către preşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru drepturile omului.

Spectacolul "Faust” în regia lui Silviu Purcărete face parte din repertoriul Teatrului "Radu Stanca” din Sibiu din anul 2007 şi a primit numeroase premii, printre care premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal şi premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Premiilor UNITER 2008 şi premiul de Excelenţă la Gala Premiilor UNITER 2010.

Citiţi şi:

Actorul Ilie Gheorghe: „După ce l-am jucat pe Faust, nu mă mai tem de moarte“

Ilie Gheorghe (75 de ani), actor-fetiş al lui Silviu Purcărete, cu o experienţă de 50 de ani în teatru, care îl interpretează pe Faust în spectacolul de la Sibiu, reafirmă că fetiţele au fost întotdeauna protejate, în toţi cei zece ani de la premiera spectacolului, şi că un scandal tardiv, neavenit a tulburat doar frumuseţea unui creaţii-cult, intrate deja în secţiunea de patrimoniu a Festivalului.

Cum poţi privi, reductiv, la Faust

Am citit textul lui Mihai Copăceanu despre spectacolul de la Sibiu, „Faust“. Am rămas surprinsă, ca să nu spun şocată, că totuşi cineva pe lumea asta poate să decodifice atât de schematic şi de reductiv un spectacol de anvergura celui montat de Silviu Purcărete. Nu, „Faust“ nu atinge în niciun fel, nici nu periclitează drepturile vreunui copil. Este un spectacol-metaforă, de o complexitate şi de o emoţie covârşitoare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite