Dezastrele lui Andrei Marga, în fruntea Institutului Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Marga, care şi-a prezentat astăzi demisia de la conducerea Institutului Cultural Român(ICR), a păşit chiar de la început cu stângul în funcţia în care a fost numit pe 11 septembrie 2012.  A fost implicat în numeroase scandaluri şi a făcut gafă după gafă, aducându-şi clientela la  conducerea filialelor Institutelor Culturale Române din ţară şi din străinătate.

De la începutul mandatului său, Andrei Marga a numit persoane fără pregătire adecvată în management sau coordonare de proiecte culturale în Institutele Culturale Române din Străinătate.

Un exemplu notoriu a fost cel al secretarei Ambasadei României la Varşovia, care a fost propusă, imediat după numirea lui Marga,  să preia  conducerea Institutului Cultural Roman din capitala Poloniei. În replică, sute de oameni de cultură polonezi, în frunte cu Adam Michnik, au semnat un protest public, apreciind rezultatele Sabrei Daici, directorului ICR Varşovia în funcţie. 

Noul preşedinte a demis din funcţii de conducere directori evaluaţi pozitiv atât de către comisiile din ţară, cât şi din ţările unde activau aceştia, blocând acţiuni culturale de anvergură, în care erau antamaţi aceşti directori.

 Un caz notoriu a fost cel al Katiei Dănilă, demisă din funcţia de director al ICR Paris în luna septembrie 2012.

Cele mai recente scandaluri au fost legate de eliberarea din funcţie a directorului ICR de la Istanbul, Silvana Rachieru, şi a directorului ICR din Madrid, Ioana Anghel, precum şi a directorilor adjuncţi ai celor două filiale. 

La numirea în funcţie a noii conduceri a ICR, Corina Şuteu , director cu rezultate excelente al Institutului Cultural Român (ICR) din New York timp de şase ani, şi-a dat demisia  din cauza "agoniei instituţionale" nou create sub domnia  lui  Andrei Marga.

Şi-a numit foşti colaboratori în funcţii cheie

Şeful ICR a desemnat ca referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, foşti universitari de la „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat. Mulţi dintre noii referenţi au fost ex-colaboratori ai lui Andrei Marga, care a ocupat funcţia de rector la Universitatea „Babeş-Bolyai“, între anii 1993-2004 şi 2008-2012.

În contextal acestui scandal, Eunicia Maria Trif, colaboratoare notorie a lui Andrei Marga la universitatea din Cluj, a fost numită în funcţia de secretar general adjunct al Institutului Cultural Român. Cu toate acestea, Marga a respins acuzaţiile de nepotism, spunând că şi ŢClujul se află pe harta României.

Pentru posturile ICR scoase la concurs în noiembrie 2012, s-au înscris 189 de candidaţi: pentru cinci posturi de director adjunct (30 de candidaţi) şi pentru 12 posturi de referent (159 de candidaţi).  Concursul de la ICR ar fi trebuit să se desfăşoare potrivit legii privind statutul funcţionarilor publici  nr.188 din 1999, completată în 2009,  şi a hotărârii Guvernului nr.611/2008. Numirile în posturi au fost făcute, fără respectarea procedurilor  şi mai ales înainte de termenul legal, cu zece zile, pe 4 ianuarie.

Andrei Marga a anunţat, fără a exista acordurile necesare  care ţineau de competenţa Ministerului Afacerilor Externe, deschiderea unor institute culturale noi în diverse oraşe ale lumii:  Kiev, Moscova, Beijin.

O altă aberaţie a politicii lui Marga a fost intenţia de a înfiinţa filiale ale Institutului Cultural Român în provinciile istorice, cu sedii în oraşele Iaşi, Tulcea, Arad, Târgu-Jiu, Craiova, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

Nume importante, Andrei Pleşu Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, s-au delimitat de programul ICR, au criticat dur politica lui Andrei Marga şi au anunţat, în semn de protest, că nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris, în care România a fost ţară invitată, în perioada 22-25 martie 2013.  Un grup de performeri- protestari au purtat măştile absenţilor la deschiderea salonului de carte. În replică, ICR a afirmat că  artiştii- protestatari, care purtau măşti cu marii scriitorii absenţi, erau sub "influenţa alcoolului".


Citeşte mai multe pe aceeaşi temă:

Marga, dezvăluiri despre demisie: „Vârful de lance al acestei operaţiuni este Ponta, el a instrumentat-o“

Andrei Marga a vorbit luni seara, la Realitatea TV, despre demisia din fruntea Institutului Cultural Român, la mai puţin de un an după ce a preluat această funcţie.

Marga, demisie după un lung şir de boacăne

La aproape un an de când a fost numit în funcţie, Andrei Marga şi-a prezentat ieri demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Marga şi-a făcut publică demisia prin intermediul unui comunicat de presă, cu solicitarea să intre în vigoare imediat.

Petiţie online pentru demiterea conducerii Institutului Cultural Român

Aproape 200 de persoane au semnat, în 24 de ore, petiţia online pentru demiterea conducerii Institutului Cultural Român (ICR). Iniţiatorii cererii susţin că  instituţia a fost decredibilizată de măsurile luate sub şefia lui Andrei Marga, fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Corina Şuteu, fost director ICR New York: „ICR-ul nu a fost al lui Horia Roman Patapievici, nici nu este al lui Andrei Marga“

Corina Şuteu spune că cel mai periculos lucru în privinţa scandalurilor repetate legate de  Institutul Cultural Român este decredibilizarea instituţiei.

Andrei Marga a inaugurat ICR Iaşi. Finanţarea e lăsată la mila publică

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a oficiat ieri, la Iaşi, într-o atmosferă festivistă, înfiinţarea filialei din Moldova a instituţiei. Marga apelează la banii oamenilor de afaceri locali pentru finanţarea filialei, întrucât nu există nici o altă sursă de finanţare.

Haos, nepotism şi cacealma la Institutul Cultural Român

La o zi după scandalul creat în jurul concursului organizat de Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), instituţia revine cu perdele de fum pe post de precizări, care adâncesc şi mai mult ceaţa din jurul controversatelor decizii organizatorice.

Andrei Marga îşi impune clientela în funcţii-cheie la ICR

Şeful Institutului Cultural Român (ICR) a desemnat ca referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, foşti universitari de la „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat.

Institutul Cultural Român inaugurează institute, deşi nu le-a găsit sedii

În ianuarie - februarie 2013, conducerea Institutului Cultural Român a promis că va inaugura mai multe filiale în provinciile istorice, dar, deocamdată, realitatea din teritoriu contrazice planurile şi promisiunile făcute.

Cum s-au sărit etapele la concursul pentru şefia unor institute culturale din străinătate

Etapa a doua, cea a interviurilor din cadrul concursului organizat de Institutul Cultural Român (ICR), trebuia să fie programată între 14-17 decembrie 2012. Ulterior, această perioadă a fost mutată pentru 7-14 ianuarie 2013. Numirile însă au fost făcute înainte de termen, cu zece zile, pe 4 ianuarie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite