Demisia Corinei Şuteu de la Ministerul Culturii, cerută de 58 de oameni de film, printr-o scrisoare deschisă

Demisia Corinei Şuteu de la Ministerul Culturii, cerută de 58 de oameni de film, printr-o scrisoare deschisă

Corina Şuteu este contestată de unii oameni de film, chiar înaintea dezbaterii despre Legea Cinematografiei

Cu doar o zi înainte de dezbaterea publică a proiectului de modificare a Legii Cinematografiei, ministrului Culturii, Corina Şuteu, i se cere demisia, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, semnată de 58 de oameni de film.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei 58 de semnatari, printre care se numără regizorii Cristian Comeagă, Radu Gabrea, Ioan Cărmăzan şi Marius Barna, actorii Florin Zamfirescu, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu şi Anca Sigartău, fostul director CNC Decebal Mitulescu, producătorii Vlad Păunescu, Doru Mitran, Bogdan Moncea, Mihai Bogos şi Constantin Fugaşin  şi criticii de film Mihai Fulger şi Anca Grădinariu, solicită primului ministru să o demită pe Corina Şuteu, „pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei”.
 
 
“Denunţăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o acţiune în afara legii şi o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie şi a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanţă guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii şi abuzuri, incapacitate managerială şi acţiune partizană şi de rea credinţă”, transmit regizori, producători, scenografi, actori şi critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloş.
 
Cineaştii care cer demiterea ministrului Culturii spun că primele încercări de modificare a legii cinematografiei au avut loc pe vremea când Corina Şuteu era secretar de stat. Aceasta a lucrat împreună cu un grup de oameni, aleşi pe criterii necunoscute de ei, pentru a pune la punct ordonanţa. Doar că proiectul nu a fost adus la cunoştinţa breslei şi nici a Centrului Naţional al Cinematografiei. Aceeaşi lipsă de transparenţă au reclamat-o public mai mulţi cineaşti şi în momentul în care ministrul Şuteu a propus ca actul normativ să fie pus pe lista de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Iar acum situaţia se repetă, odată cu audierea publică, convocată de minister pentru marţi, 2 august.
 
“Rezultatul acestei acţiuni va înşela atât pe cei consultaţi, cât şi instituţiile ce vor primi raportul care o va finaliza, căci documentul supus consultării nu e proiectul de ordonanţă, ci o compilaţie de câteva măsuri, formulate sintetic, rupte din angrenajul dispozitivului legal. Prin acest tertip se încearcă convingerea membrilor Guvernului că ordonanţa propusă are o susţinere publică, fără ca proiectul ei să fi fost vreodată făcut public”, se arată în scrisoare.
 
Semnatarii acesteia mai acuză faptul că membrii Consiliului de Administraţie al CNC au fost aleşi în urma unor înţelegeri, „de unde rezultă “că reprezentanţii desemnaţi de domnul Tudor Giurgiu şi de doamna Ada Solomon vor stabili pentru următorii doi ani cine va face parte din comisiile care vor decide câştigătorii concursurilor la care vor participa aceştia”.
 
Cineaştii care au transmis scrisoarea premierului anunţă că sunt în curs de a definitiva un material informativ intitulat „Romanian cinema behind the glittering screen” pe care îl vom trimite tuturor forurilor şi organizaţiilor internaţionale.
 
Mai jos, textul integral al scrisorii:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările