Decoraţia regală „Nihil Sine Deo“, pentru aniversarea a 125 de ani de la primul concert de la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu", la Casa Regală  FOTO: Daniel Angelescu
Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu", la Casa Regală  FOTO: Daniel Angelescu

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să confere decoraţia regală „Nihil Sine Deo“ Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti,Teatrului Naţional Iaşi, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Naţional Cluj, Universitatea din Bucureşti. Ceremonia de decorare va avea loc miercuri, 25 martie,  de la ora 17.00, la Castelul Peleş.

Decoraţia "Nihil Sine Deo", pentru Filarmonica "George Enescu", va fi înmânată directorului general Andrei Dimitriu de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României.

Filarmonica „George Enescu“  va fi reprezentată prin conducere şi prin muzicienii mai semnificativi din Bucureşti.

Instituţia monarhică rămâne instituţia cea mai credibilă, cu o autoritate confirmată de o istorie de peste 140 de ani. Orice distincţie acordată de instituţia regală înseamnă enorm pentru onorabilitatea celor care beneficiază de acest favor. Filarmonica „George Enescu“ primeşte una din distincţiile mari ale Casei Regale din România, „Nihil Sine Deo“,  o distincţie conferită de Majestatea Sa Regele Mihai pentru aniversarea celor 125 de ani de la primul concert în spaţiul Ateneului Român, spune Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

E o recunoaştere a aportului semnificativ pe care-l aduce instituţia noastră - orchestra, corul,  muzicienii, marii artişti care au onorat scena Ateneului - în slujirea culturii române.

E o recunoaştere şi a modului în care Filarmonica „George Enescu“ a înţeles să colaboreze cu Casa Regală a României, să fie în slujba proiectelor culturale pe care le promovează;

În acelaşi timp este şi o confirmare a ceea ce trebuie să însemne o cultură autentică, de mare valoare, omologată naţional şi internaţional, acreditând şi cauţionând un centru românesc spiritual de excelenţă! Aş reaminti contribuţia generoasă a Familiei Regale – Regele Carol I şi Regina Elisabeta – la construcţia edificiului monumental din centrul Capitalei, punctează Andrei Dimitriu .
andrei dimitriu medaliat

Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu"      FOTO: Florin Ghioca

Dineu oficial

Principesa Moştenitoare Margareta va decora, în numele Majestăţii Sale, miercuri, 25 martie, o serie de personalităţi marcante ale vieţii publice şi o serie de instituţii culturale şi de învăţământ din România şi din Republica Moldova. Ceremonia va avea loc în Holul de Onoare, începând cu ora 17.30 şi va fi urmată de o recepţie în Sala de Muzică.

Principesa Moştenitoare şi Principele Radu vor oferi un dineu oficial în Sufrageria de Stat a Castelului Peleş, în seara zilei de 25 martie, la ora 19, cu ocazia zilei de naştere a Principesei Moştenitoare Margareta. La dineu vor lua parte reprezentanţi de cel mai înalt rang ai autorităţii publice din România şi din Republica Moldova, mari personalităţi ale vieţii culturale, diplomatice, sportive şi reprezentanţi de seamă ai clerului şi societăţii civile. La dineu vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Maria şi Principele Nicolae.
 

Semnificaţia decoraţiei  „Nihil Sine Deo“

Decoraţia „Nihil Sine Deo“   se acordă ambasadorilor şi foştilor ambasadori care s-au remarcat prin contribuţia lor excepţională la promovarea unei bune imagini a României.

Decoraţia este realizată din bronz şi email alb, având o formă ovală surmontată de o coroană regală. Pe avers decoraţia are gravat profilul Regelui Carol I, cu inscripţia circulară Carol I, Rege al României, totul încadrat cu o bordură de email alb având inscripţia circulară „Nihil Sine Deo“. Panglica este de culoare roşie, cu două dungi subţiri galben-aurii pe margine şi cu dungi albastre, albe şi negre pe mijloc, având formă dreptunghiulară la bărbaţi şi sub formă de fundă la femei.

Decoratia regala "Nihil Sine Deo" poate fi acordata personalitatilor marcante din domeniul social, stiintific, educational, cultural, spiritual, economic, politic si militar care au ajuns la un respectabil numar de ani in profesie sau au realizat o performanta de inalt nivel, au avut o initiativa iesita din comun, au dat dovada de generozitate si spirit de raspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a imbogati prezentul romanesc.

Decoratia poate fi acordata ambasadorilor sau fostilor ambasadori romani sau straini care au adus un aport incontestabil relatiilor Romaniei cu lumea.

Decoratia se poate acorda unor institutii sau organizatii, daca activitatea lor este in mod unitar circumscrisa criteriilor de mai sus.

Decoratia regala "Nihil Sine Deo" se poate acorda unui numar de maximum 200 de personalitati in viata, cetateni romani si straini. In numarul de 200 se includ si institutiile sau organizatiile distinse.

Decoratia regala "Nihil Sine Deo" respecta cu fidelitate distinctiile create de fondatorul Casei Regale si Statului roman modern, Carol I. Totodata, ea este un simbol al trainiciei, continuitatii, traditiei si legitimitatii istorice a Casei Regale.

Posesorii decoratiei regale "Nihil Sine Deo" vor sarbatori ziua Decoratiei in fiecare an la 20 aprilie, ziua de nastere a Regelui Carol I (1839) si ziua in care a fost ales Domnitor al Principatelor Romane Unite (1866).

Cum se poartă decoraţia

Posesorii decoratiei regale "Nihil Sine Deo" pot purta distinctia in ocazii speciale, la un costum inchis, smoking sau frac. Femeile distinse cu aceasta decoratie o pot purta la un taior cu sau fara palarie si la rochii de zi sau de seara. In cazul in care decoratia a fost conferita unei institutii sau organizatii, ea nu poate fi purtata, ci doar expusa. Medalia nu poate fi purtata la tinute sport sau de zi cu zi.

Caracteristici ale decoraţiei

- Decoratia regala "Nihil Sine Deo" este lucrata in bronz si in email alb. Ea este formata dintr-un oval cu lungimea de 45 mm si are in partea de sus coroana regala cu un anou.
- Pe avers se afla efigia Regelui Carol I, cu inscriptia circulara "CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI", incadrata cu o bordura de email alb pe care apare jos inscriptia circulara "NIHIL SINE DEO".
- Pe revers se afla stema regala a Romaniei cu inscriptia "1866-2010". Atunci cand, in anii viitori, se va bate o noua serie de decoratii, ele vor purta inscriptia cu anul respectiv, dupa "1866".
- Panglica este de culoare rosie, cu doua dungi subtiri galben-aurii pe margine si cu dungi albastre, albe si negre pe mijloc. La decoratia pentru barbati, panglica este de forma dreptunghiulara, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod.
- Decoraţia se prinde cu ac, precum brosa, la piept, in partea stanga.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite