De pe schiţă, în muzeu: invenţiile lui Leonardo da Vinci, construite şi vernisate într-o expoziţie în premieră mondială

De pe schiţă, în muzeu: invenţiile lui Leonardo da Vinci, construite şi vernisate într-o expoziţie în premieră mondială

O reproducere a maşinii zburătoare a inventatorului Leonardo da Vinci, în cadrul expoziţiei                              FOTO: REUTERS/Francois Lenoir

Oraşul Bruges găzduieşte de pe întâi iunie şi până în octombrie, în premieră mondială, cea mai mare expoziţie dedicată vreodată invenţiilor lui Leonardo da Vinci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Expoziţia de la Xpo Center se concentrează în primul rând pe desenele tehnice şi pe invenţiile geniului italian, şi nu pe pictura sa. Pentru realizarea acestui proiect de mare anvergură, organizatorii s-au folosit de schiţele maestrului, construind peste 100 de invenţii, printre care maşina zburătoare, asemănătoare unei păsări, sau podul mobil. 

Expoziţia cuprinde aproximativ 200 de obiecte, manuscrise şi prezentări 3D, iar anumite modele au fost construite de către organizatori în mărime naturală, după măsurile din planurile lui Da Vinci.Elementele sunt expuse în funcţie de temă, cum ar fi instrumente de măsură, arhitectură sau aplicaţii militare, după cum informează rtbf.be.

"Principala atracţie a acestei expoziţii o reprezintă cantitatea de lucrări prezentate, care acoperă o mare varietate de instrumente, maşini, maşini de război şi alte obiecte în acelaşi loc", a spus designerul tehnic Vincent Damseaux, citat de Reuters.

De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să activeze anumite invenţii, descoperind astfel cum funcţionează. Printre exponate se regăsesc şi scrieri din Codex-ul său, o copie a celebrului tablou Mona Lisa, dar şi lucrări ale unor contemporani de-ai lui Da Vinci, precum Michelangelo sau Rafael.

După Bruges, expoziţia se va muta în Istanbul, apoi în Dubai, pentru ca mai apoi, invenţiile să fie expuse câte şase luni în diverse locuri din Asia şi SUA. Turul expoziţiei va dura, după cum informează, Reuters, până la zece ani. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările