Daniel Funeriu demisionează din Consiliul de conducere al ICR

Daniel Funeriu demisionează din Consiliul de conducere al ICR

Daniel Funeriu consideră că actuala conducere a ICR va transforma instituţia într-un "CAP cultural" FOTO: Mediafax

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu i-a trimis lui Traian Băsescu o scrisoare prin care şi-a anunţat demisia din cadrul Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român. El consideră că Andrei Marga, actualul preşedinte al ICR, transformă organizarea într-un „CAP cultural”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Funeriu crede că trecerea ICR în subordinea Senatului, prin OUG 27/2012,  este o agresiune politică făţişă, care va produce un „dezastru programat”. 

Acesta acuză programul lui Marga de "angajamente triumfalist-mesianice", "sfaturi paternaliste", "formulări confuze", "insinuări care ţin loc de argumente", precum şi că este "asfixiat de clişee şi încărcat de adjective, ambalat într-un conglomerat cenuşiu de cuvinte destinat să înece într-o pastă vâscoasă libertatea gândului".

"Prin poziţiile exprimate oficial de conducerea sa executivă, în special de către preşedintele său, ICR revine la practici anterioare anului 1990, printr-o viziune vădit naţionalist-agresivă, cu accente protocroniste. Desuetudinea demersului actual al ICR se observă clar din programul preşedintelui ICR", susţine Funeriu, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Traian Băsescu.  

Funeriu consideră că, în urma Ordonanţei de Urgenţă în baza căreia ICR a intrat în subordinea Senatului, „ne putem aştepta oricând la impunerea tovărăşească a unor obiective stahanoviste de producţie de carte românească la hectar, de pictură la metru pătrat sau stabilirea de planificări cincinale în kilograme de sculptură sau kilometri de role de film". 

"Cred că în aceste momente, în care membrii marcanţi ai culturii naţionale, cât şi partenerii culturali ai României privesc cu uimire şi neînţelegere demolarea sistematică a credibilităţii greu dobândite de ICR, este important să semnalaţi societăţii româneşti, încă o dată, ataşamentul dumneavoastră faţă de eforturile elitelor româneşti pentru promovarea culturii autentice şi solidaritatea dumneavoastră consecventă cu procesul de ancorare a României la valorile culturale ale Europei modern", mai spune Funeriu în finalul scrisorii adresate preşedintelui.

Daniel Funeriu a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în Consiliul de conducere al ICR în 25 mai, cu câteva săptămâni înainte de trecerea acestuia, prin OUG nr.27/2012, în subordinea Senatului.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările