Articol publicat pe blogul Despre Opera.

Revista Classica, una dintre publicaţiile de specialitate importante (de-a lungul timpului absorbind Répertoire şi Le Monde de la musique), conţine o puternică secţiune de recenzie discografică, acordând lunar distincţia Choc de Classica şi anual Chocs de l’année celor mai bune înregistrări. Setul Danei Ciocârlie a apărut pe piaţa franceză în luna Octombrie şi a câştigat ambele distincţii practic imediat. La rândul ei, publicaţia rivală Diapason a primit la fel de bine înregistrarea, acordându-i calificativul maxim: 5/5.

Ar fi redundant să încerc să recenzez setul Schumann, în condiţiile în care există aceste recenzii, aşa că pur şi simplu le voi relua, traduse în româneşte, mai jos. Nu înainte de a mai adăuga doar trei lucruri importante:

Deocamdată, înregistrarea în formă materială, ca artefact cultural, nu este distribuită în magazinele de discuri din România. Dar este disponibilă prin serviciile de streaming precum Apple Music, Google Play Music sau Deezer (link-urile sunt către primul disc din set) şi merită ascultată, fie şi pentru că e captată în condiţii live.

Un interviu foarte interesant acordat lui Victor Eskenasy puteţi citi în Suplimentul de cultură, în două părţi, la rubrica Scrisoare către melomani: Interviu – partea I, Interviu – partea a II-a.

În fine, ar fi un gest absolut normal şi tocmai de aceea remarcabil ca Dana Ciocârlie să fie invitată la Ateneu, cât mai repede după acest frumos succes discografic. Să sperăm.

Cum ziceam, iată cronicile:

Continuarea, pe blogul Despre Opera.