Curiozităţi despre DEX Online

Curiozităţi despre DEX Online

Curiozităţi despre DEX Online

Curiozităţi despre DEX Online. Cel mai mare motor de căutare a cuvintelor limbii române este dexonline.ro, unde, în fiecare săptămână, aproximativ un milion de oameni caută în medie câte şapte cuvinte. Circa 380 de mii de definiţii pot fi găsite acum pe această platformă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oricine are nevoie să caute rapid definiţia unui cuvânt intră pe DEX Online, unde se află cea mai mare bază de date şi este mult mai comod şi mai la îndemână decât dicţionarele tipărite, care sunt mai greu de folosit şi ocupă mult spaţiu.

Curiozităţi despre DEX Online. Sute de mii de definiţii din zeci de dicţionare

 DEX Online este cu atât mai convenabil cu cât integrează definiţii din peste 40 de dicţionare. Peste 380.000 de definiţii, 130.000 de termeni, cam aşa arată în cifre cel mai amplu dicţionar online din România. Dacă DEX ’98 conţine aproximativ 65.000 de definiţii, pe DEX online pot fi găziţi de peste cinci ori mai multe. Conţinutul acestui site poate fi accesat gratuit şi peste un milion de oameni pe săptămână vizitează site-ul. Totul s-ar putea transforma într-o afacere, dar iniţiatorul şi creatorul lui, Cătălin Frâncu declara într-un interviu acordat Vertical News că nu-l interesează asta. „Am vrut doar să dau altora gratuit ce pot face cu timpul meu. Tot conţinutul DEX Online e liber, poate fi preluat de oricine, dar numai cu condiţia să îl dea mai departe tot liber. Poţi să tipăreşti DEX Online, să îl vinzi, dar nu să pui copyright pe el”.

Curiozităţi despre DEX Online. A început cu 30.000 de definiţii introduse de Cătălin Frâncu

DEX online a început cu 30.000 de definiţii, introduse toate de acelaşi Cătălin Frâncu, pe care l-au ajutat apoi mai mulţi voluntari. De asemenea, creatorul site-ului declara că e un mit că pe DEX Online pune cine vrea ce vrea. Dimpotrivă, toate definiţiile sunt verificate atent, explică el, şi chiar dacă mulţi dintre cei care lucrează acum la site nu sunt specialişti, totuşi există şi mulţi doctori în filologie şi lingvistică.

Curiozităţi despre DEX Online. Ubformaţii inetide despre cel mai mare instrument de căutare a cuvintelor limbii române:

1.DEX online împlineşte 14 ani. S-a născut în 2001, în primul an al mileniului 3.

2.Creatorul lui nu este lingvist, ci are pregătire tehnică.

3.S-a născut dintr-o glumă şi nu s-a născut în România. Cătălin Frâncu lucra atunci la Massachusetts Institute of Technology împreună cu alţi români angajaţi acolo şi îşi vânau greşelile de limba română şi se tachinau pentru asta. Şi de aici, s-a născut DEX online, ca un subset al DEX-ului.

4.DEX online a început cu o bază de 30.000 de mii de cuvinte.

5.A fost realizat cu contribuţia a peste 250 de voluntari.

6.DEX online foloseşte ca sursă pentru cele peste 380.000 de definiţii peste 40 de dicţionare.

7.Este vizitat lunar de peste 2.000.000 de oameni care fac circa 12.500.000 de căutări.

8.Fiecare cuvânt de pe DEX online este verificat.

9.DEX online conţine o listă uriaşă de forme flexionare ale limbii române, pe care le-a încorporat, mai exact 1,4 milioane de forme flexionare.

10.În acest moment, DEX online conţine inclusiv o bază mare de regionalisme, arhaisme, argou, termeni de specialiate, incluzând şi modificările pe care noul Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) le-a operat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: