Criticul de artă Dumitru Avakian, despre „Cuminţenia pământului“: "Face parte din tezaurul românesc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii a anunţat miercuri, 16 martie, că proprietarii sculpturii lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern, Executivul plătind jumătate din sumă, restul MC prin subscripţie publică naţională.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Detalii despre acest subiect vor fi oferite astăzi la Adevărul Live, începând cu ora 13.00, într-o discuţie purtată cu criticul de artă Dumitru Avakian de către jurnalistul cultural Florin Ghioca.

„Proprietarii "Cuminţeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. Detaliile campaniei de subscripţie vor fi anunţate în perioada următoare.”, a anunţat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, miercuri seară, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Dumitru Avakian - foto Eduard Enea

FOTO: Eduard Enea

"E o capodoperă care aparţine tezaurului naţional. Lucrarea a fost expusă şi înainte de 1989. S-a găsit formula de a fi expusă la Muzeul Naţional Cotroceni. Publicul nu a fost văduvit de această lucrare", a spus criticul de artă Dumitru Avakian.

Sculptura a aparţinut familiei arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat-o direct de la Brâncuşi.

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

"Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist.

Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

După ce a fost ridicată de la Muzeul Naţional de Artă al României, "Cuminţenia Pământului" a fost dusă la Muzeul Naţional Cotroceni.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Pe de altă parte, data de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuşi în baza unei legi promulgate de Iohannis în noiembrie, anul trecut. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională a fost promovată de un grup de parlamentari ca "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea" lui Constantin Brâncuşi de către statul român, în perioada regimului comunist.

Dumitru Avakian - foto Eduard Enea
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite