Cum vrea veterinarul de la Cultură să-şi facă agenţie publică pe persoană fizică. De sute de milioane de euro, de la AFCN şi Patrimoniu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Daniel Breaz. Foto: Adevărul
Ministrul Daniel Breaz. Foto: Adevărul

Un medic veterinar considerat omul lui Dragnea (după ce-a fost omul lui Bănicioiu), ajuns secretar general adjunct la Ministerul Culturii, vrea să-şi tragă, pe persoană fizică, o agenţie-mamut care să omoare finanţarea culturală din România şi să-i dea pe mînă o căruţă de bani de împărţit discreţionar.

Pe sub nasul ministrului Culturii Daniel Breaz (el însuşi „autor“ al unor tăieri de bani pentru proiecte culturale, deci poate nu sub nasul, ci cu deplinul lui acord), secretarul general adjunct al Ministerului, Adrian Vasile, îşi organizează un baronat personal: a pus funcţionarii publici să lucreze la o ordonanţă de urgenţă care să modifice o mulţime de legi funcţionale şi să distrugă cîteva instituţii, ca să-şi aranjeze el un loc călduţ după căderea lui Liviu Dragnea.

În acest moment, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se pregăteşte comasarea, într-o mega-agenţie, a celor mai multor fonduri de finanţare culturală – Fondul Cultural Naţional (gestionat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN), Programul Naţional de Restaurare (PNR, care se ocupă de reabilitarea şi restaurarea monumentelor istorice şi e gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului), cei 1 miliard de lei – deocamdată inexistenţi, doar promişi – ai Programului de investiţii în domeniul culturii (înfiinţat prin OUG 76/2018 şi gestionat de Minister) şi cel puţin parte din resursele financiare ale Unităţii de Management al Proiectului (UMP), structură a Ministerului Culturii care administrează banii din acordurile de împrumut ale României cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi alte fonduri, nerambursabile. Dacă adăugăm la AFCN şi PNR doar banii din programele de care se ocupă UMP, altele decît acordul de împrumut – RO-Cultura (granturile norvegiene, adică), E-Cultura, Danube Culture Platform, „Politică publică pentru meşteşugul tradiţional“ etc. –, noua agenţie ar avea pe mînă cîteva sute de milioane de euro anual. 

Angajaţii ar urma să provină din reducerea de posturi de la instituţiile din subordinea Ministerului (gen Teatrul Naţional Bucureşti şi ce-o mai fi, poate chiar şi deja subdimensionatele Direcţii Judeţene de Cultură).

Proiectul acestei noi agenţii ar urma să fie prezentat luni, în şedinţa pregătitoare de la Guvern.

Agenţia asta ar avea atîta putere, încît dl Breaz şi urmaşii lui la Minister ar deveni nişte bieţi pălmaşi.

Practic, agenţia va avea mai mulţi bani de distribuit decît Ministerul Culturii însuşi (acolo, cei mai mulţi bani se duc pe salarii) şi va conduce la distrugerea sistemului actual de finanţare de proiecte şi programe, oricum anemic, dar măcar bazat pe competiţie şi evaluări făcute de experţi independenţi, nu de medici veterinari. Agenţia asta ar avea atîta putere, va avea atîţia bani de dat către primării şi consilii judeţene (principalii beneficiari, conform ordonanţei, ai Programului naţional de investiţii în domeniul culturii), încît dl Breaz şi urmaşii lui la Minister ar deveni nişte bieţi pălmaşi la buna dispoziţie a celui care ar conduce noua structură – recte, cel care şi-o pregăteşte pentru el însuşi: Adrian Vasile.

Conform informaţiilor din presă, Adrian Vasile e un fel de fin al lui Liviu Dragnea, cu o contribuţie însemnată în campania electorală din 2016 – în ciuda faptului că, în 2012, a candidat la parlamentare pe listele PPDD-ului lui Dan Diaconescu, la Suceava. În acea vreme, dl Vasile era şi ceva lider la Tineretul Social-Democrat (dar PPDD avea o înţelegere cu social-democraţii), foarte activ prin 2008-2009 – cînd ocupa şi funcţia de secretar executiv (Nicolae Bănicioiu fiind preşedinte TSD). Înainte de asta, dl Vasile fusese asociat cu Bănicioiu la firma de consultanţă SC Clipa Solutions Consulting SRL (ea apare meteoric prin declaraţiile lui de interese), urmaşa, se pare, a altor două firme în care cei doi (împreună cu un al treilea) fuseseră asociaţi.

Tot în declaraţiile de interese ale lui Adrian Vasile mai apare, printre multe serii de acronime, şi CCERPA, adică Centrul Cultural European Româno-Pan-Arab, lansat în februarie 2013, cu dl Vasile secretar general, care în 2014 a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea „Spiru Haret“, iar în 2015, cu Consiliul Naţional al Rectorilor (nu ştiu dacă Sorin Câmpeanu mai era, la acel moment, preşedinte al Consiliului sau devenise deja ministru în Guvernul Ponta, dar Câmpeanu a fost rector al UASMV, unde e angajat şi Adrian Vasile), şi pe unde mai activa, cel puţin într-o vreme, şi Gelu Voican Voiculescu.

Dl Vasile e, de profesie, medic veterinar (e şef de lucrări la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti). Desigur, CV-ul lui nu e pe site-ul Ministerului Culturii, iar singura declaraţie de avere şi interese de acolo e cea din 2019. Dar ştim din declaraţiile lui de avere anterioare, de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti, şi din declaraţiile de avere ale, aparent, fostei soţii, că Adrian Vasile a început să deţină funcţii „la vîrf“ din noiembrie 2012, întîi la DSVSA Bucureşti ca director executiv adjunct, trecînd apoi, începînd din ianuarie 2017, la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), ca director general adjunct, şi la Ministerul Agriculturii, drept consilier superior. Tot din declaraţia soţiei de la acea dată, aflăm că, în 2017-2018, dl Vasile era secretar general al Confederaţiei Generale a Muncii - Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGM-UGSR).

În perioada 2015-2018, în declaraţiile lui Adrian Vasile apare că era căsătorit cu Andreea-Ruxandra Vasile, în prezent consilier principal la Primăria sector 1, care, anterior (în 2013-2015), fusese consilier parlamentar la Direcţia Secretariat Grupuri Parlamentare a Camerei Deputaţilor; în 2013, Andreea-Ruxandra Vasile era şi ea cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. În acea vreme, dna Vasile era şi preşedinta Asociaţiei Societatea Română de Protecţia Mediului (SRPM), înfiinţată în 2009. Ulterior (probabil în cursul anului 2015), Andreea-Ruxandra Vasile a început să lucreze la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie de la Ministerul Justiţiei şi apoi la primăria condusă de pesedistul Daniel Tudorache. Spre deosebire de fostul ei soţ (dispariţia din declaraţia de avere din 2019 a apartamentului deţinut în comun, a creditului ipotecar şi a informaţiilor despre veniturile soţiei sugerează că cei doi au divorţat), care soţ s-a reprofilat, în vreo doi ani, de la medicină veterinară la cultură la cel mai înalt nivel, dna Vasile lucrează în prezent, aparent, la Compartimentul Fond Funciar, Registru Agricol din primărie. În afară de politică, nu e limpede ce legătură are medicina veterinară/agricultura cu Autoritatea pentru Cetăţenie.

Liviu Dragnea e la puşcărie, Nicolae Bănicioiu a trecut la alt partid, preşedinta în exerciţiu a social-democraţilor, „întîmplător“ şi premier, dna Viorica Dăncilă, ne anunţă transformarea de sine a PSD, iar pe sub masă, veterinarii de la Ministerul Culturii îşi fac baronat sub ochii matematicienilor de la acelaşi minister, distrugînd, practic, întregul domeniu cultural din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite