Cum văd artiştii pacea în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Pacea care lipseşte - Artiştii şi Dalai Lama“ este deschisă până la 18 iulie, la Palatul Brukenthal şi în Ferula Bisericii Evanghelice din Sibiu. „The Missing Peace: Artists Consider the Dalai Lama“ este o expoziţie multimedia care reuneşte creaţiile a 88 de artişti din 30 de ţări.

Având ca sursă de inspiraţie viaţa lui Dalai Lama, proiectul de la Palatul Brukenthal vrea să atragă atenţia asupra păcii în întreaga lume.

Expoziţia îşi propune, de asemenea, să pună în lumină principiile pe care le-a întruchipat Dalai Lama. Fiecare artist a interpretat în felul său viaţa liderului spiritual al budiştilor din Tibet, însă ideea de bază rămâne aceeaşi: pacea în lume.

Titlul proiectului este un joc de cuvinte care sugerează că în lumea noastră pacea va rămâne un ideal de neatins. Însă Dalai Lama susţinea că a lupta pentru pace nu e în zadar.

Cod etic pentru noul mileniu

„«Pacea care lipseşte - Artiştii şi Dalai Lama» nu discută despre un erou al societăţii contemporane, despre pace la modul dogmatic sau despre o retorică politică. Arta contemporană are abilitatea de a face mesajul accesibil. Mesajul expoziţiei rămâne importanţa demnităţii umane, nevoia de pace, puterea spiritualităţii, complexitatea nonviolenţei şi impactul acestor idei asupra comunităţii.

Instalaţie (cu sare) de Dove Dradshaw

image

Proiectul propune un cod etic pentru noul mileniu, artiştii alegând să vorbească despre transformare, transcendenţă şi libertate, asumându-şi responsabil riscurile implicite pentru a extinde limitele înţelegerii noastre", spun organizatorii. Manifestarea „The Missing Peace: Artists Consider the Dalai Lama", organizată de Comitetul celor 100 pentru Tibet şi Fundaţia Dalai Lama, a fost lansată în iunie 2006 la Muzeul Fowler al Universităţii California din Los Angeles, unde a câştigat titlul de cea mai bună expoziţie într‑un muzeu american, în anul 2006, din partea „Ventura County Times".

A călătorit apoi la Muzeul Universităţii de Artă Loyola din Chicago şi Rubin Museum of Art din New York. Expoziţia a ajuns în Europa la începutul anului 2009, când a fost prezentată în muzeul Fundaţiei Canal din Madrid. Printre cei 88 de artişti care expun la Palatul Brukenthal se numără Jane Alexander, Laurie Anderson, Richard Avedon, Kirsten Bahrs-Janssen, Sanford Biggers, Phil Borges, Dove Bradshaw, Squeak Carnwath, Long-Bin Chen, Chuck Close, Bernard Cosey, Santiago Cucullu, Binh Danh, Lewis DeSoto şi mulţi alţii.

Creaţii inedite

„The Dalai Lama’s shoes“, de Sylvie Fleury

image

Una dintre atracţiile expoziţiei este impresionanta lucrare „Paranirvana", semnată de Lewis DeSoto, în care artistul se portretizează sub forma unui Buddha culcat, în momentul morţii. Lewis DeSoto este cunoscut pentru sculpturile şi pentru instalaţiile sale, proiecte pe care le completează cu imagini video, sunet şi lumini.

Prin creaţia sa, DeSoto, profesor de artă la Universitatea din San Francisco, îşi pune întrebarea: „Cum vom face faţă momentului morţii?". O altă instalaţie interesantă este cea a lui Dove Bradshaw, care, de peste 30 de ani, combină elemente ale chimiei cu procedee întâlnite în natură pentru a da naştere unui experiment ştiinţific, dar şi unei opere de artă.

Info

Expoziţie „Pacea care lipseşte - Artiştii şi Dalai Lama"

Unde: Palatul Bruken-thal (Piaţa Mare nr. 4-5) şi în Ferula Bisericii Evanghelice (Piaţa Huet, nr. 1), din Sibiu

Când: Până la 18 iulie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite