Cum s-au sărit etapele la concursul pentru şefia unor institute culturale din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga este preşedinte al Institutului Cultural Român din septembrie 2012
Andrei Marga este preşedinte al Institutului Cultural Român din septembrie 2012

Etapa a doua, cea a interviurilor din cadrul concursului organizat de Institutul Cultural Român (ICR), trebuia să fie programată între 14-17 decembrie 2012. Ulterior, această perioadă a fost mutată pentru 7-14 ianuarie 2013. Numirile însă au fost făcute înainte de termen, cu zece zile, pe 4 ianuarie.

Pentru posturile ICR scoase la concurs în noiembrie 2012, s-au înscris 189 de candidaţi: pentru cinci posturi de director adjunct (30 de candidaţi) şi pentru 12 posturi de referent (159 de candidaţi).  Concursul de la ICR s-a desfăşurat potrivit legii privind statutul funcţionarilor publici  nr.188 din 1999, completată în 2009,  şi hotărârii Guvernului nr.611/2008.

Iniţial, etapa a doua, cea a interviurilor din cadrul concursului organizat de ICR, trebuia să fie programată între 14-17 decembrie 2012. Ulterior, această perioadă a fost mutată pentru 7-14 ianuarie. Numirile însă au fost făcute înainte de termen, cu zece zile, pe 4 ianuarie. 

„Mai mult, nu a fost făcută public componenţa comisiilor, n-au mai existat probele de concurs, nici cea scrisă, nici interviul,  ambele prevăzute în regulament“, spune Ioana Moldovan,care a candidat pentru postul de referent la ICR New York. „Niciun candidat din cei aproape 200 înscrişi nu a primit vreo notificare cu privire la punctajul obţinut pe proiectul cultural sau proiectul managerial şi lucrarea trimise“, precizează Ioana Moldovan.

„Persoanele ale căror dosare au fost reţinute ar fi trebuit să participe la o probă scrisă, potrivit art.51, art.52 şi art.53 din aceeaşi Hotărâre a Guvernului nr. 611/2008. E drept că la înscriere i s-a solicitat fiecărui candidat trimiterea unui proiect cultural şi / sau proiect de management şi lucrare în funcţie de postul pentru care candidatul a aplicat. În caz că aceste hârtii se consideră probă scrisă, acest fapt nu se încadrează în limitele prevăzute de articolele de lege citate mai sus“, contestă Ioana
Moldovan.

Domnia lui Marga de la ICR

La rândul ei, Alexandra Solea a aplicat pentru postul de la Accademia di Roma. „Dosarul meu a fost refuzat în nenumărate rânduri, neprimind număr de înregistrare. Am încercat şi telefonic şi pe email să contest acest lucru, dar nimeni nu mi-a trimis nici o justificare. După nenumărate încercări, recepţia ICR mi-a facut legătura cu o persoană care se ocupa de organizarea concursului: Denisse Ionescu. Am aflat vineri că doamna Ionescu a fost desemnată drept câştigătoare pentru postul ICR Praga. Astfel, unii care s-au ocupat de organizarea concursului au fost ei înşişi concurenţi“, declară Alexandra Solea.

„Am dubii legate de competenţa celor aleşi în condiţiile în care am dubii mari legate de felul în care a fost organizat acest concurs (rezultate anunţate cu două săptămîni înainte de data prevăzută, lipsa interviurilor, lipsa unor informaţii despre comisiile care i-au ales pe aceşti oameni, lipsa criteriilor de evaluare finală, nerespectarea criteriilor de candidare - fără afiliere politică, regăsirea pe lista câştigătorilor a unor persoane care s-au ocupat de partea administrativă a concursului etc.) Tot ce ştim este doar că destule nume de pe lista cîştigătorilor au o legătura sau alta cu Andrei Marga, care nu face decît să-şi instaureze domnia la ICR, aşa cum a făcut-o atâţia ani cu UBB-ul“, spune Luiza Vasiliu, redactor  la „Dilema veche“, care a sesizat neregulile legate de numirile de la ICR şi pe pagina sa de Facebook.

ICR: Concursul a fost corect

Acestor acuzaţii, ICR Bucureşti le-a răspuns cu un comunicat în care arată: „au fost respectate toate prevederile regulamentului, candidaţii provenind din diferite localităţi ale ţării", iar "criteriile de concurs au fost anuntaţe public în noiembrie 2012“.

„Concursul s-a desfăşurat conform regulilor, nu e niciun mister. Persoane din Cluj... Nici nu ştiu... Cred că una este. Apropiată în niciun caz. Acuma şi clujenii fac parte din România. Se discută orice, se pot face afirmaţii despre orice, mai trebuie şi probe“, a explicat Andrei Marga, citat de Realitatea TV.

Câştigătorii funcţiilor

În urma concursului organizat de Institutul Cultural Român (23 noiembrie 2012 – 4 ianuarie 2013), au fost desemnaţi:

Director adjunct  ICR Berlin – Dana Bizuleanu (Sighişoara)

Director adjunct  ICR Lisabona – Gelu Savonea (Bucureşti)

Director adjunct  ICR New York – Mihaela Cropsey (Washington D.C.)

Director adjunct ICR Varşovia – concursul se reia cu participanţi care cunosc limba poloneză. Între timp, se prelungeşte cu un an mandatul doamnei director adjunct aflate în funcţie, Monica Voitovici.

Se desemnează în funcţiile de referent, după cum urmează:

Referent ICR Praga: Denisse Ionescu

Referent ICR Praga: Teodora Cojocaru

Referent ICR Viena: Radu Naghiu

Referent ICR Berlin: Raluca Betea

Referent ICR Berlin: Daniela Duca

Referent ICR Roma: Andrei Vasilica

Referent ICR Roma: Ispas Daniela Mihaela

Referent ICR New York: Trifan Rareş Cristian

Referent ICR Bruxelles: Mirona Măgeanu

Referent ICR Stockholm: Petre (Buligescu) Luiza-Maria

Referent ICR Londra: Gabriela Mocanu

Referent ICR Varşovia: Bogdan Nicolae Ionescu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite