Cum arată Bucureştiul prin ochii unei fotografe poloneze

Cum arată Bucureştiul prin ochii unei fotografe poloneze

Bucureştiul i s-a dezvăluit unei poloneze într-un mod inedit                FOTO: Arhiva Adevărul

Expoziţia de fotografie "Nu Parcaţi!", semnată de artista poloneză Maja Demska, va fi deschisă publicului, în perioada 10 - 27 septembrie, la Hanul Gabroveni din Bucureşti şi reprezintă o explorare a ţesutului urban al Capitalei din punctul de vedere al unui străin.

Deschiderea oficială a expoziţiei organizate de ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, la ora 18.00, la Sala Arcelor din Hanul Gabroveni.

Absolventă de graphic design şi masterand în comunicare vizuală la Universitatea de Arte din Poznań, Maja Demska (23 de ani) a studiat un semestru la UNARTE Bucureşti, timp în care a realizat aceste imagini. O avidă colecţionară de obiecte, cuvinte şi contexte, artista poloneză a venit cu ideea proiectului prin care şi-a dorit să ofere publicului român o perspectivă proaspătă şi surprinzătoare asupra unor lucruri atât de comune şi familiare care au devenit aproape imperceptibile - caprele de parcare.

"Caprele de parcare sunt construite din ceea ce pare că nu există. Şi, într-adevăr, pentru locuitorii Bucureştiului caprele de parcare sunt invizibile - mesajul e clar, forma e familiară, obişnuită, transparentă", declară Maja Demska.

Viziunea artistei a fost de a fotografia obiectele scoase din context şi de a le prezenta ca pe nişte instalaţii abstracte de artă. Prin colecţia fotografică de semne neoficiale, Maja Demska propune explorarea expresiilor de creativitate locală, elemente care construiesc, alături de monumente şi edificii istorice, identitatea oraşului Bucureşti.

În cadrul expoziţiei "Nu Parcaţi!" va fi expusă cartea cu acelaşi titlu, semnată de artista poloneză Maja Demska (foto dreapta). Forma neobişnută şi experimentarea cu materialele - diferitele tipuri de hârtie, carton şi fire - au făcut-o pe autoare să simtă că îşi croieşte singură propria "capră de parcare".

Astfel, cartea "Nu parcaţi!" va fi prezentată în spaţiul galeriei ca un obiect de artă în sine, dar, în acelaşi timp, şi ca un catalog al expoziţiei. "Îmi imaginez această expoziţie ca pe un «alt fel de traseu turistic», în care vizitatorul alege să nu caute obiectivele turistice din jur, ci să privească caldarâmul pe care păşeşte", a completat artista.

Accesul în expoziţie este gratuit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările