Criticul de teatru Cristina Rusiecki şi antropologul Cătălin D. Constantin, decoraţi cu medalia de onoare la Bangkok

Criticul de teatru Cristina Rusiecki şi antropologul Cătălin D. Constantin, decoraţi cu medalia de onoare la Bangkok

Criticul Cristina Rusiecki,

Criticul de teatru Cristina Rusiecki şi antropologul Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, s-au întors de la Bangkok cu medalie de onoare

Ştiri pe aceeaşi temă

Medalia le-a fost oferită de Fundaţia germană KulturForum Europa, înfiinţată în 1992, la Köln, de vicecancelarul Hans-Dietrich Genscher, personalitate marcantă a reunificării germane. Distincţia le-a fost acordată celor doi români de preşedintele Fundaţiei KulturForum Europa, dl Dieter Topp, un vechi prieten al României, în cadrul vernisajului expoziţiei Boys, Girls and Neighbourhoods. Photography by Radu Afrim (Băieţi, fete şi împrejurimi. Fotografie de Radu Afrim) de la Bangkok Art and Culture Centre. Curatoriat de Cristina Rusiecki, evenimentul a avut loc între 15 noiembrie şi 1 decembrie. Cu acest prilej a fost lansat şi volumul în limba engleză al respectivului critic de teatru, Radu Afrim. The Fabric of Fragility, care a însoţit expoziţia. În cadrul aceluiaşi program, Cristina Rusiecki a  prezentat studenţilor Facultăţii de Artă de la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok personalitatea şi universul cunoscutului regizor român de teatru, Radu Afrim.

Fundaţia KulturForum Europa a oferit aceeaşi distincţie şi partenerilor din Regatul Thailandei, lui Pawit Mahasarinand, directorul BACC, şi lui Promadhattavedi Chatvichai, membru fondator şi secretar general al Bangkok Art and Culture Centre: KulturForum Europa doreşte să accentueze importanţa eforturilor depuse de patru personalităţi fantastice în construirea unei punţi culturale între ţara sud-est-asiatică a Thailandei şi ţara est-europeană a României, ca bun exemplu de ambasadori culturali care elimină barierele culturale şi istorice prin promovarea înţelegerii reciproce, a toleranţei şi a acceptării (...) Aţi făcut o treabă importantă. Este dorinţa noastră personală şi obligaţia dumneavoastră de a nu pierde punctele forte, contribuind la dezvoltarea acestui dialog intercultural”, a menţionat Dieter Topp.

De altfel, Dieter Topp, preşedintele KulturForum Europa, a ţinut să precizeze: „România este diferită! Acest eveniment din Asia de Sud-Est este o nouă contribuţie a Fundaţiei KulturForum Europa la imaginea pozitivă a României în lume. Diferită de prostituţie, de copiii străzii, de jaf şi de atâtea prejudecăţi”. Domnia sa a adăugat: „Am văzut o şansă pentru Cristina Rusiecki şi cartea ei de a spori gradul de conştientizare a fenomenului Afrim şi a României în rândul publicului larg şi o nouă oportunitate de a transmite o imagine interesantă, relevantă şi pozitivă a ţării şi a unuia dintre cei mai importanţi creatori ai acesteia”.

Totodată, Dieter Topp a încercat să găsească o explicaţie pentru absenţa ambasadorului României în Regatul Thailandei de la un eveniment care nu poate decât să înfrumuseţeze şi să nuanţeze imaginea României în lume: „Faptul că ambasadorul României nu a fost prezent la evenimentul de astăzi s-ar putea datora confruntării critice constructive dintre Uniunea Europeană cu politica recentă din România”.

Criticul de teatru Cristina Rusiecki, curatorul programului desfăşurat în capitala Regatului Thailandei, a declarat: „Sunt mândră că am primit medalia de onoare din partea Fundaţiei KulturForum Europa, reprezentată prin dl Dieter Topp, un vechi prieten şi susţinător al imaginii pozitive a României în lume. Domnia sa a avut o contribuţie fundamentală în crearea punţilor dintre cele două spaţii culturale, România şi Regatul Thailandei, între Asociaţia Culturală ENTHEOS şi Bangkok Art and Culture Centre. Mă bucur că am putut sărbători România 100 prin valorile sale vii,  printr-un proiect construit în jurul unuia dintre creatorii cei mai îndrăgiţi din lumea teatrului, regizorul Radu Afrim, artist modern, în a cărui operă se vede evoluţia de o sută de ani. Mă bucur şi că volumul meu în limba engleză Radu Afrim. The Fabric of Fragility a fost un bun însoţitor al expoziţiei. De fiecare dată când dispare un volum la o lansare sau la o expoziţie îmi spun că cineva şi-a dorit mult acea carte. Faptul că cineva şi-a dorit-o chiar şi pe tărâm asiatic nu poate decât să mă umple de mândrie. Mi s-a părut importantă ocazia de a prezenta unul dintre regizorii noştri valoroşi în cadrul BIPAM, Bangkok International Performative Arts Meeting. Cel mai tare mă bucur că expoziţia a avut şansa să fie găzduită într-un spaţiu atât de frumos, cum este cel de la BACC, cel mai important centru cultural din Bangkok, cu o medie (atenţie!) de 4000-5000 de vizitatori pe zi, după cum afirmă cei din board-ul său. Că expoziţia a avut succes o confirmă şi faptul că în ultima zi, la ora 20.50, cu zece minute înainte de a strânge fotografiile, mai erau încă vizitatori”.

Cătălin D. Constantin: „Bangkok Art and Culture Centre e o instituţie de o modernitate uluitoare şi e importantă nu doar pentru capitala Thailandei, ci pentru întreaga Asie de Sud-Est. E un nod intercultural de maximă vizibilitate într-o regiune a lumii unde România nu e în niciun fel prezentă cultural. Ce simit că un proiect românesc a primit în acest context medalia de onoare, exact în momentul sărbătoririi Centenarului? Pur şi simplu, bucurie! Socotesc că ţine de firesc ca România să fie sărbătorită de Centenar prin proiecte contemporane, legate de nume semnificative ale culturii de astăzi, cum e regizorul Radu Afrim. Întregul merit al organizării impecabile a proiectului, la un nivel de un profesionalism ireproşabil, îi revine criticului de teatru Cristina Rusiecki. Mă bucur din tot sufletul că mi-a oferit ocazia să prezint la Bangkok expoziţia de fotografii ale lui Radu Afrim şi cartea ei, o carte-obiect, deosebit de frumoasă. Multe mulţumiri Fundaţiei KulturForum Europa şi domnului Dieter Topp pentru acest gest special de recunoaştere!”

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările