Cristian Mandeal dirijează în trei oraşe în decurs de patru zile. Azi, maestrul poate fi urmărit de fani la Sinaia, mâine la Bucureşti, iar vineri la Berlin

Cristian Mandeal dirijează în trei oraşe în decurs de patru zile. Azi, maestrul poate fi urmărit de fani la Sinaia, mâine la Bucureşti, iar vineri la Berlin

Cristian Mandeal, la pupitrul Orchestrei Române de Tineret     FOTOGRAFII: Virgil Oprina

Orchestra de Tineret România-Moldova va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal în trei concerte extraordinare la Sinaia, Bucureşti şi Berlin la sfârşitul lunii august.

Ştiri pe aceeaşi temă

După o pregătire intensivă desfăşurată la Sinaia, orchestra evoluează în seara de marţi, 23 august, ora 19 la Casino-ul din Sinaia, în închiderea Festivalului “Enescu şi muzica lumii”, cu un program muzical ce se va relua miercuri, 24 august, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, în închiderea Festivalului „Vara Magică”. Programul cuprinde George Enescu - Suita pentru orchestră nr. 1, Ceaikovski - Aria lui Lenski (solist Marin Cazacu - violoncel) şi Variaţiunile rococo pentru violoncel şi orchestră (solist Ştefan Cazacu - violoncel), Prokofiev - Suita de balet Romeo şi Julieta op. 64.

Reunită pentru prima dată în anul 2015, selecţionata naţională care cuprinde cei mai valoroşi muzicieni din România şi Republica Moldova se întâlneşte din nou, colaborând şi cu muzicieni ai orchestrelor membre ale Federaţiei Europene a Orchestrelor de Tineret (EFNYO) în cadrul programului Exchange. De această dată, Orchestra de Tineret România-Moldova ţinteşte un nou succes internaţional, concertul de la Bucureşti fiind urmat de un concert cu un program similar, ce va fi susţinut la Konzerthaus Berlin în seara de 26 august, în cadrul Festivalului Young Euro Classic cu Andrei Ioniţă la violoncel.La realizarea concertului de la Berlin au contribuit Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”, Institutul Cultural Român, Lanto Communication, Fundaţia Prietenii muzicii “Serafim Antropov”.

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare  de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În utimii ani, în rândul membrilor orchestrei sunt adesea cooptaţi şi cei mai valoroşi tineri muzicieni din Republica Moldova.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". În anii 2012, 2014 si 2015 a triumfat în cadrul Festivalului Internaţional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Invitată la ultimele 3 adiţii ale Festivalului Internaţional George Enescu, Orchestra Română de Tineret a desfăşurat de asemenea începând din 2011 turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication şi a devenit o prezenţă constantă la ultimele ediţiii ale unor prestigioase festivaluri internaţionale precum Festivalul Mahler de la Toblach  din Italia sau Young Euro Classic de la Berlin. În 2015 si 2016 programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins apariţii în Italia, Germania, Franţa, Austria, Bulgaria, Turcia, Belgia etc.

Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei

Orchestra a fost înfiinţată în anul 2012 şi din 2013 are calitatea de membru cooperant al Federaţii Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (EFNYO).

În această orchestră sunt reuniţi cei mai talentaţi tineri artişti din instituţiile muzicale preuniversitare şi universitare din Moldova şi România. Cu aproximativ 100 de membrii activi, membrii orchestrei au vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani.

Tinerii muzicieni îşi desăvârşesc educaţia muzicală în centre importante de învăţământ din S.U.A., Anglia, Austria, Belgia, Finlanda, Elveţia, Rusia, Ucraina şi România. În cei trei ani de activitate, orchestra a susţinut 21 de concerte în Republica Moldova la Orhei, Cahul, Chişinău şi în România la Sinaia şi în Bucureşti, sub bagheta dirijorilor Adriano Marian, Petre Sbârcea, Mihail Secichin şi Gabriel Bebeşelea.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările