Cristi Puiu, la Festivalul Anonimul: „Filmul «Sieranevada» este inspirat din parastasul tatălui meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Puiu a cucerit şi publicul la Anonimul cu Sieranevada     FOTO: Florin Ghioca
Cristi Puiu a cucerit şi publicul la Anonimul cu Sieranevada     FOTO: Florin Ghioca

Lungmetrajul Sieranevada a avut o proiecţie în avanpremieră la Festivalul de Film Anonimul, în prezenţa regizorului Cristi Puiu şi a unei părţi din distribuţie.

Marţi seara, publicul numeros prezent la Sfântu Gheorghe s-a adunat pentru privilegiul de a vedea, înaintea proiecţiei oficiale pe marile ecrane din ţară, cea mai recentă producţie a lui Cristi Puiu, Sieranevada. Filmul de trei ore al cineastului român a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, unde a primit numeroase elogii, fapt care i-a adus o distribuţie generoasă în mai multe ţări, în Franţa fiind cel mai bine primit lungmetraj lansat în această perioadă.

Prezent la Anonimul, alături de actriţele Dana Dogaru şi Ana Ciontea, dar şi alături de producătoarea Anca Puiu, regizorul a subliniat încă de la început ideea de la care a pornit acest film, anume parastasul tatălui său. “Sunt câteva poveşti care sunt adevărate, pe care le-am pus în film. Povestea din maşină, pe care o povesteşte Lary (Mimi Brănescu) e minciuna pe care a spus-o fratele meu tatălui meu la un moment dat”, a precizat Cristi Puiu, care a continuat să glumească alături de echipa de pe scenă. La un moment dat, o mică defecţiune tehnică l-a făcut să ia microfonul cu tot cu stativ şi să se întrebe „cum ar fi să facem un moment Iris?”, referindu-se, fireşte, la felul în care solistul Cristi Minculescu se desfăşoară pe scenă. 

Roiurile de ţânţari nu i-au speriat pe cinefilii care au ţinut să vadă ceea ce „a văzut săptămâna trecută Parisul”, după cum glumeau câţiva oameni în „sală”. Prezentate în glumă de regizor drept „Laura Lavric şi Irina Loghin”, actriţele Dana Dogaru şi Ana Ciontea au spus, la rândul lor, câteva cuvinte: “Faptul că aţi rămas cu noi până la ora aceasta e un lucru foarte bun, atât pentru noi, cât şi pentru film”, a spus actriţa Dana Dogaru. La rândul ei, actrţa Ana Ciontea a mărturisit, cu emoţie: “Mi-a făcut mare plăcere şi îmi face mare plăcere să fac parte din povestea aceasta, scrisă şi făcută de Cristi Puiu”.

Producătoarea Anca Puiu s-a referit la distribuţia în cinematografe a filmului, subliniind faptul că este dificil să distribui în cinema un film cu o durată de aproape 3 ore, iar Cristi Puiu a adăugat:

“Faptul că fac filme lungi e o problemă în primul rând pentru mine: mi-ar plăcea ca filmele pe care le fac să circule, dar e ceea ce simt atunci când fac filmul - aceea e durata şi acolo mă opresc. Şi mai e ceva: cum se ştie că actorul este cel mai bun prieten al regizorului, eu îmi iubesc actorii şi nu prea mă lasă inima să-i tai”, a precizat regizorul, aplaudat de spectatori.
cristi puiu dana dogaru ana ciontea anonimul FG

Au urmat trei ore în care personajele lui Puiu s-au perindat printr-un apartament, într-un firesc incredibil, presărat cu replici memorabile, de un umor nebun, stârnind hohote de râs şi aplauze. Actori precum Mimi Brănescu, Tatiana Iekel, Marian Râlea, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Bogdan Dumitrache sau Andi Vasluianu i-au ţinut pironiţi pe băncile de lemn pe cei care au vrut să savureze Sieranevada la Anonimul. Cadre lungi, filmate cu o „cameră-martor”, dialoguri spumoase, cel mai probabil repetate îndelung, ca pentru scene filmate cu peliculă multă, fac din Sieranevada unul dintre filmele cele mai aşteptate ale toamnei.

După proiecţia filmului lui Cristi Puiu au urmat scurtmetrajele Ninel, regia Constantin Popescu şi Oase pentru Otto, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg - în prezenţa scenaristei Lia Bugnar şi a producătorului Anghel Damian (foto jos). Ulterior, târziu după miezul nopţii a urmat Miracolul din Tekir, regizat de Ruxandra Zenide, care a fost inclus în secţiunea Competiţie lungmetraj, în prezenţa actriţei Dorotheea Petre. Aceasta a remarcat, la rândul ei, rezistenţa publicului, mai ales că după apusul soarelui temperatura din Deltă a scăzut considerabil, fapt care a dus la apariţia bruscă a unor pături, saci de dormit şi hanorace în rândul publicului.

lia bugnar anghel damian anonimul FG

Aseară, a fost programată o proiecţie a lungmetrajului "Toni Erdmann" (coproducţie Germania-Austria-România), de Maren Ade, este unul dintre cele trei filme finaliste care au intrat în cursa pentru Lux Film Prize. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme d'Or.

Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Huller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell, alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş. Filmat aproape integral în România în vara anului 2014, "Toni Erdmann" este coprodus de Ada Solomon prin Hi Film Productions. Filmul va rula din 21 octombrie în cinematografele din România, lungmetrajul fiind distribuit de microFILM.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite