Cristi Puiu: „Dacă afli după moarte că Dumnezeu există?“ VIDEO

Lumea regizorului Cristi Puiu, de la „un cartuş de Kent“ la Oscar 

Celebrul regizor Cristi Puiu a călcat luni pragul redacţiei „Adevărul“, pentru a acorda un interviu în studioul Adevărul Live. Interviul promovează apropiata premieră în cinematografe a filmului „Sieranevada“, propunerea României la Premiile Oscar de anul viitor, care va avea loc pe 9 septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În interviul moderat de jurnalistul Florin Ghioca, Cristi Puiu a vorbit despre cât de dificil a fost lucrul de pe platoul filmului „Sieranevada“, dar şi despre moarte, Dumnezeu şi cât de dezamăgit a fost de guvernarea dintre 1996 şi 2000 a Convenţiei Democrate, pe care-o numeşte „dezamăgirea vieţii sale“. Totodată, discuţia s-a concentrat în jurul filmului românesc şi al neputinţelor acestuia, dar şi asupra „nominalizărilor inutile“ ale României la Oscar.

„Eu nu port haine care nu mi se potrivesc“

„Premiile nu au legătură cu istoria cinematografului sau cu ce face regizorul pe platou“, a afirmat tranşant Cristi Puiu în studioul Adevărul Live, întrebat despre obsedantele „premii“ cinematografice („Sieranevada“ a fost ignorată complet de juriul cannez, neregăsindu-se nicăieri în palmares). Totodată, cineastul şi-a mărturisit inapetenţa pentru interviuri:

„Interviul înseamnă o haină pe care nu o porţi în mod normal. Or, eu nu port o astfel de haină. Jurnalistul, cu bune intenţii, înţelege ce înţelege şi după aceea montează cum îl duce capul. Dar într-o discuţie de acest gen nu se poate spune nimic important. Ne oprim doar la lucruri neimportante. O discuţie despre esenţa cinematografului, despre ceea ce este cu adevărat important, nu poate fi dusă în acest fel“, a explicat Cristi Puiu.

De altfel, regizorul a făcut furori în primăvară, la o rară întâlnire cu publicul organizată de site-ul de film Cinepub, cu afirmaţia: „Eu nu cred că poţi înţelege filmul din poziţia de spectator“.

„Convenţia Democrată a fost cea mai mare dezamăgire din viaţa mea“

„Nu se poate vorbi despre pictură decât cu pensula în mână“, a stipulat invitatul dificultatea actului (auto)critic, ineficienţa limbajului, futilitatea „textului secund“. Cristi Puiu spune că singura literatură care l-a impresionat în ultimii 25 de ani a fost memorialistica despre închisorile comuniste, publicată în special de editura Humanitas.

„Cum te gândeşti la moarte?“, l-a întrebat direct pe cineast Florin Ghioca, apropo de faptul că cel mai recent film al său se desfăşoară la un parastas de 40 de zile. Puiu a mărturisit că este împăcat cu ideea, nu se gândeşte prea des la asta, poate doar la felul în care ar suferi cei dragi rămaşi aici.

„Dar dacă afli după moarte că Dumnezeu există? Tam-tam!“, a încercat un registru metafizic, spiritual, cineastul, „şi tu nu ai făcut nimic ca să te pregăteşti pentru asta? Ai amânat de fiecare dată şi până la urmă nu ţi-a mai rămas timp“.

Valler Delakeza (preotul) şi Mimi Brănescu, în „Sieranevada“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările