În prezenţa oficialilor băncii, a unui numeros şi ales public, voci tinere, laureate ale Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, au interpretat un program de arii şi colinde.

A fost evidentă măiestria Marianei Nicolesco în selecţia cântăreţilor, în îndrumarea lor spre desăvârşirea artistică. Simţul detaliului s-a distins în fiecare frază muzicală a ariilor alese cu grijă şi perfectă pliere cu vocalitatea artiştilor, iar cele câteva intervenţii de profesor ale celebrei soprane nu au făcut decât să şlefuiască cu precizie de bijutier daruri native valoroase. Au fost pilde ale unei arte aplicate cu dăruire şi profesionalism. Şansa de a lucra cu Mariana Nicolesco este unică.

Prospeţimea iradiantă şi frumuseţea glasurilor sopranelor Larisa Ştefan (Lakmé din opera lui Delibes), Ramona Păun (Norina din „Don Pasquale” de Donizetti), Andreea Novac (Margareta din „Faust” de Gounod”), Irina Baianţ (Giuditta din opereta lui Lehár) şi mezzosopranei Florentina Soare (Angelina din „Cenuşăreasa” de Rossini) au reprezentat cununa serii, alături de calitatea vocilor baritonului Alexandru Constantin (aria şampaniei din „Don Giovanni” de Mozart), başilor Andrei Nicoară (Porgy din opera „Porgy & Bess” de Gershwin) şi Iustinian Zetea („The Green-Eyed Dragon” de Charles Wolseley).

Mariana Nicolesco, înconjurată de Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, de istoricul de artă dr. Radu Varia şi de interpreţii seratei extraordinare

Cei opt performeri, cărora li s-a alăturat Doru Todoruţ, au adăugat secţiunii „clasice” a concertului un program de colinde tradiţionale din repertoriul românesc şi universal,  care a antrenat în chip entuziast şi asistenţa. În acompaniamentul pianistic al Ioanei Maxim, s-au cântat „Iată vin colindătorii”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „O, ce veste minunată”, dar şi „O Tannenbaum”, „Stille Nacht” sau „Joy to the World”. Momentele inedite au fost reprezentate de liricul „Noaptea de Crăciun” (Ramona Păun), de colindul interpretat de Florentina Soare, de urările neaoşe româneşti (Alexandru Constantin alături de ceilalţi colegi, apoi Iustinian Zetea şi Doru Todoruţ, cel din urmă susţinut de dansul popular al lui... Andrei Nicoară). Clipe însufleţitoare care au dăruit concertului conturul festiv dorit, subliniat de aplauze frenetice.

Sub titlul „Bucuria supremă a cântului”, în fila de program a serii, Mariana Nicolesco şi-a mărturisit din nou crezul în cânt, ca „arta adevărului absolut, expresie sublimă a relaţiei noastre cu Creatorul şi în acelaşi timp a comuniunii, valori ce definesc Măreţia fiinţei”.

Concertul extraordinar de Crăciun de la Banca Naţională a României a dovedit cu prisosinţă, odată în plus, că „arta defineşte identitatea noastră”.