Corpul de control al Guvernului: Teatrul de Operetă a funcţionat ilegal. Ministrul Corina Şuteu: "Vulpescu a făcut o eroare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, alături de Beatrice Rancea şi Bianca Ionescu        FOTO: Florin Ghioca
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, alături de Beatrice Rancea şi Bianca Ionescu        FOTO: Florin Ghioca

Directorul General Interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Beatrice Rancea, a convocat o conferinţă de presă, în urma căreia a prezentat situaţia Teatrului de Operetă, a cărui clădire rămâne închisă, precum şi reluarea repertoriului acestuia, cu spectacole în Sala de Festivităţi din Palatul Parlamentului.

La conferinţa de presă a participat şi ministul Culturii, Corina Şuteu, care a ţinut să sublinieze sprijinul pentru conducerea ONB, dar şi faptul că în cursul zilei de astăzi, pe site-ul MC va fi postat raportul Corpului de Control al Guvernului, cu privire la situaţia găsită la Operă şi la Operetă.

”Până în luna noiembrie 2015 sala de spectacole a fost folosită de Opera Naţională în condiţiile în care construcţia nu este finalizată, nu se realizase recepţia şi, prin urmare, nu există avize de punere în funcţiune a acesteia conform normelor în vigoare”, a citat Corina Şuteu o concluzie a acestui raport.

În acest moment, nimeni nu poate pune în funcţionare sala, cât timp sumele folosite la construcţia ei nu sunt justificate de fostul management al Operei, care a iniţiat şi comandat contractul. Şuteu a adăugat că, în urma raportului, au fost formulate noi plângeri împotriva foştilor manageri ai instituţiei.

La rândul său, Beatrice Rancea a precizat că ”sala a fost deschisă ilegal, atunci când s-au jucat câteva spectacole, nu a avut niciun aviz. Sunt foarte multe ilegalităţi care s-au petrecut de când a fost început lucrul la această sală până în momentul în care s-au dat avertismente că nu avem voie nici măcar să ţinem repetiţii, pentru că această sală figurează în continuare ca un şantier. Această sală nu a putut fi recepţionată”, a declarat Beatrice Rancea.

Ea a adăugat că şi terenul pe care a fost construită clădirea Operetei se află în acest moment în litigiu şi că doar în urma rezolvării acestuia în instanţă va putea porni demersurile pentru eliberarea unor aprobări pentru continuarea lucrărilor şi pentru obţinerea unor avize de funcţionare. ”Până când nu se soliţionează acest proces, eu nu pot să dau, şi nici Ministerul Culturii, pe propria răspundere că nu există litigiu pe terenul pe care e amplasată clădirea. Abia după ce se termină procesul pentru litigiu, vom putea obţine de la Primăria Sectorului 3 un aviz pentru a reîncepe lucrările. Imediat după ce se va da verdictul, voi merge la Primăria Sectorului 3, unde voi declara pe propria răspundere că nu mai există acest litigiu, şi voi cere un nou aviz pentru reînceperea lucrărilor”, a adăugat Beatrice Rancea.

”Există un lanţ de oameni responsabili”, a continuat Corina Şuteu, explicând că fiecare ministru semnează documente în conformitate cu direcţiile ministerului său.

”Domnul ministru Ionuţ Vulpescu a făcut o eroare. Aici este o chestiune de cum anume preluăm erori, ce facem cu ele. Ceea ce mi se pare grav este că această situaţie a crescut complicitatea foarte multor factori şi noi ajungem să încercăm să rezolvăm acest ghem de complicităţi”, a mai spus ministrul Corina Şuteu.

Până la rezolvarea acestora, însă, activitatea Teatrului de Operetă se va relua în Sala de Festivităţi a Palatului Parlamentului, unde conducerea ONB a obţinut un acord de funcţionare temporară, chiar şi fără plata unei chirii. Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian” va susţine premiera spectacolului ”Liliacul”, pe 30 decembrie. Spectacolul va fi pus în scenă de Matteo Mazzoni, care pregăteşte şi ”Bărbierul din Sevilla”, la Opera Naţională Bucureşti.

”Avem sprijinul financiar al Ministerului Culturii pentru a putea plăti chirii, dar am găsit o deschidere formidabilă la majoritatea celor cu care am discutat, să o facem fără a plăti”, a mai spus Beatrice Rancea.

Potrivit ministrului Culturii, Corina Şuteu, demersul pentru identificarea unei săli în care Teatrul de Operetă ”Ion Dacian” să poată funcţiona permanent este continuat. În acest sens, ministrul nu exclude discuţii cu Teatrul Naţional din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite