Coregraful Gigi Căciuleanu prezintă spectacolul „Text Shop“ la Institutul Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Căciuleanu
Gigi Căciuleanu

„Text Shop“, performance-ul one man show al lui Gigi Căciuleanu,  organizat de Instittuul Cultural Român (ICR), va avea loc vineri, 24 mai, de la ora 19.00, în Sala Mare a ICR, în cadrul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni Aici-Acolo 2019.

One man show-ul Gigi Căciuleanu propune o formă originală de interactivitate cu publicul: artistul se joacă cu cuvintele, ilustrându-şi textul cu mişcări coregrafice de o expresivitate deosebită.

„M-am hotărât să propun astăzi publicului o formulă inedită de spectacol în care aş citi pe viu, în felul meu, câteva dintre textele mele. Care sunt de fapt, de cele mai multe ori, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i se dă posibilitatea nu numai să intre în lumea poetului ci şi în cea intimă, secretă, a coregrafului. Aceea a făcătorului de dans. Textele sunt citite, în mod aleatoriu, de pe foi volante“, a spus Gigi Căciuleanu, despre spectacolul său . „Dacă unora dintre spectatoare/spectatori un text le-a plăcut în mod deosebit, atunci îl vor putea dobândi, la sfărşitul spectacolului, semnat pe loc chiar de autor şi cu un al său desen original, făcut pe moment, anume pentru persoana respectivă. Pagina astfel personalizată va costa, în mod simbolic… un leu! (...) Am fost întrebat care-mi sunt rădăcinile şi am spus că eu umblu cu rădăcinile în valiză. Pe paşaportul meu scrie român. Titlul spectacolului: shop este un neologism devenit universal, alăturat nu mai puţin universalului cuvânt: text”,  a mărturisit artistul.

Liliana Turoiu Gigi Caciuleanu
„ În dinamica dansului, regăsim nuanţe şi emoţii care nu pot fi cuprinse în cuvinte şi propoziţii, oricare le-ar fi numărul. În cazul marilor artişti, precum Gigi Căciuleanu, creaţia acestora nu poate fi descrisă nicicum mai bine decât prin propriul lor nume. E o bucurie să putem prezenta acest spectacol, Text Shop, one-man-show marca Gigi Căciuleanu, la Institutul Cultural Român, după ce l-am putut urmări anul trecut  la Teatrul Naţional Bucureşti, a spus Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Volumul Gigi Căciuleanu - OmulDans, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu şi publicat de Editura Institutului Cultural Român, în colaborare cu Editura Nemira, a fost lansat de ICR  în limbile română, franceză şi engleză.  Spectacolul Text Shop a fost reprezentat  pe scene prestigioase, la Teatrul Naţional  I.L. Caragiale Bucureşti,  la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional de Teatru de la  Sibiu , precum şi la alte manifestări teatrale de elită din ţară şi străinătate",  a declarat preşedintele ICR.

Gigi Căciuleanu este o personalitate cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Şcoala Naţională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolşoi din Moscova, iar la începutul anilor '70 câştigă primele premii internaţionale. Artistul trăieşte, în copilărie, trauma „dosarelor politice”, cunoaşte apoi drama exilului „când era singur, un anonim cu o valiză în mână”, dar şi consacrarea şi preţuirea naţională şi internaţională.

Imagine indisponibilă

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franţa, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.

Între 1978 şi 1993, colaborează cu celebrităţi ale dansului şi muzicii, printre care: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch - Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat in Franţa cu titlul de Cavaler în Ordinul de Arte şi Litere. În 1994, se stabileşte la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar şi la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo şi Torino. La începutul anilor 2000, conduce Direcţia Artistică a Baletului Naţional din Chile. Gigi Căciuleanu predă dans contemporan în ateliere şi master class la instituţii precum Conservatorul Naţional Superior La Villette, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite