Conferinţa „Simbol şi alegorie în opera Sf. Antim Ivireanul“. La Muzeul Naţional de Artă este expus în premieră un epitaf al marelui cărturar şi martir

Conferinţa „Simbol şi alegorie în
opera Sf. Antim Ivireanul“. La Muzeul Naţional de Artă este expus în premieră un epitaf al marelui cărturar şi martir

Epitaful atribuit lui Antim Ivireanul este expus la Muzeul de Artă până duminică

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 28 octombrie, începând cu orele 17.00, în Galeria de Artă Veche Românească, la conferinţa „Simbol şi alegorie în opera Sf. Antim Ivireanul“, susţinută de dr. Cătălina Velculescu şi dr. Ileana Stănculescu.

Prelegerea se înscrie în seria evenimentelor culturale dedicate comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul. Cu această ocazie, în Galeria de Artă Veche Românească a MNAR este expus în premieră, până pe 30 octombrie, un epitaf de valoare excepţională, datat în anul 1714, care poartă inscripţia de danie a Sfântului Antim Ivireanul. Lucrarea este singura broderie atribuită acestuia şi păstrată până astăzi.

Cătălina Velculescu este autoarea a numeroase lucrări de cercetare dedicate cu precădere simbolismului medieval şi relaţiilor între cultura orală, cultura scrisă şi arta plastică a vremii. A condus sectorul de literatură veche din Institutul de Istorie şi teorie literară G. Călinescu al Academiei Române şi a susţinut numeroase cursuri de literatură veche în cadrul Universităţii Bucureşti, al Universităţii de Arte Bucureşti şi al Universităţii de Arhitectură Ion Mincu.

Ileana Stănculescu este licenţiată în arte plastice şi doctor în filologie, concentrându-se pe studiul relaţiilor dintre arta plastică, scriere şi oralitate. Rezultatele cercetărilor sale au fost valorificate în studii şi articole din publicaţii de specialitate, precum şi în activitatea didactică universitară.

Pentru a vă înscrie la acest eveniment, trimiteţi un e-mail la programari@art.museum.ro sau sunaţi la telefon 021.314.81.19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările