Concertul pentru vioară şi orchestră de Brahms, interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara lui George Enescu

Concertul pentru vioară şi orchestră de Brahms, interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara lui George Enescu

Gabriel Croitoru

Vineri, 17 ianuarie (19.00), dirijoarea de origine chineză Tianyi Lu revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio şi propune publicului de la Sala Radio un frumos program de muzică germană: Brahms şi Richard Strauss.

Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, care va interpreta celebrul Concert în Re major pentru vioară şi orchestră de Brahms. Gabriel Croitoru deţine, din anul 2008, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

Compus în 1878 de marele compozitor german, Concertul pentru vioară şi orchestră este unicul său concert acest gen şi a fost dedicat prietenului său Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violonişti ai sec. XIX. Acesta a şi interpretat lucrarea în premieră absolută, pe 1 ianuarie 1879, la Leipzig, sub bagheta lui Brahms însuşi.

În a doua parte a serii de la Sala Radio veţi asculta primul poem simfonic compus de Richard Strauss, la doar 22 de ani: Aus Italien (Din Italia), lucrare inspirată din călătoria lui Strauss în Italia, la Roma, Bologna, Napoli şi pe superba coastă Amalfi. În 1887, la Munchen, Strauss şi-a dirijat propria premieră, lucrarea fiind dedicată mentorului său, dirijorul şi pianistul Hans von Bülow. O lucrare extrem de inovatoare în muzica epocii, fantezia sa simfonică ce reda sonor universul Italiei a stârnit păreri extrem de împărţite, aşa cum se aştepta şi creatorul ei, Strauss caracterizându-şi poemul ca o punte de legătură muzicală între vechi şi nou.

În prezent dirijoare asistentă la Melbourne Symphony Orchestra din Australia şi dirijoare principală la St. Woolos Sinfonia din Marea Britanie, Tianyi Lu (foto dreapta) colaborează totodată cu Los Angeles Philharmonic, Hallé Orchestra, Dallas Opera, Welsh National Youth Orchestra, Royal Welsh College of Music Symphony Orchestra, Bristol Metropolitan Orchestra. Născută în Shanghai, dirijoarea s-a stabilit împreună cu familia sa în Noua Zeelandă. A studiat la Universitatea din Auckland şi apoi la Universitatea din Melbourne. În anul 2015 şi-a completat studiile de masterat în dirijat de orchestră la Royal Welsh College of Music and Drama.

Violonistul Gabriel Croitoru se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările