
Aproximativ 3.000 de bilete mai sunt la cele 29 de concerte din seria Mari Orchestre, care vor fi susţinute în cadrul Festivalului "George Enescu" (1-28 septembrie). În schimb, la cele 16 concerte din seria Recitaluri şi Concerte Camerale de la Ateneu nu mai sunt bilete, potrivit ARTEXIM, firma organizatoare a Festivalului.
Toate concertele de la Ateneul Roman, de la ora 17.00, sunt cu casa închisă, iar la şapte dintre nouă concerte din seria de la Miezul Nopţii de la Ateneu şi la baletele din datele de 16 şi 19 septembrie nu mai sunt bilete.
Chiar în primele zece minute de la startul vânzării biletelor individuale pentru festival, datorită facilităţii cumpărării acestora pe internet, au fost concerte „sold-out“, printre care recitalurile pianiştilor Radu Lupu, Evgeny Kissin, Murray Perahia. La acestea, s-au adăugat în mai puţin de o oră, majoritatea concertelor de la Miezul Nopţii de la Ateneu (cu celebrele Orchestre de Chambre de Lausanne, Saint Martin in the Fields, Accademia Bizantina şi Europa Galante).
În primul rând, „succesul se explică prin faptul că am realizat o concordanţă a acestui eveniment cu marile festivaluri de muzică clasică internaţionale“, a declarat, în exclusivitate, pentru „Adevărul“, directorul artistic al festivalului, Ioan Holender.
„E prima oară, după război, când se va cânta tetralogia Wagner, în care vor fi interpreţi români, sub bagheta unuia dintre primii trei dirijori din lume. Capodopera wagneriană va fi interpretată de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski“, a subliniat Ioan Holender.
„Faptul că Festivalul Enescu a cucerit inima maselor este cea mai mare bucurie a mea“, a precizat Holender (foto).
„E al şaselea festival sub conducerea mea de director artistic, în care am promovat muzica secolului XX şi XXI. Victor Rebengiuc va urca pe scenă alături de Corul Filarmonicii George Enescu, într-o cantată de Arnold Schoenberg. De asemenea, suntem fericiţi să deschidem festivalul pe 1 septembrie, la Sala Palatului, cu dirijorul Daniel Barenboim şi cu pianistul Radu Lupu, alături de orchestra Staatskapelle Berlin, cu lucrări din Enescu, de Beethoven şi de Elgar“, a subliniat directorul artistic al festivalului.
„Nu e o ediţie aniversară, deşi e zecea ediţie făcută după Revoluţie, deci nu ne-am bucurat de promovarea unei cifre rotunde a ediţiilor Enescu. În primul rând, explic succesul vânzării biletelor prin dorinţa publicului de a veni la concerte de calitate. Avem şi o altă strategie de comunicare profesionistă prin agenţia Oanei Marinescu, care include proiectul «Bucureştiul Creativ», cu obiecte de artă urbană amplasate în locuri publice“, explică Mihai Constantinescu succesul promovării festivalului.
„Festivalul a avut un buget de nouă milioane de euro, care a fost redus. Am mutat Concursul Festivalului în 2014 şi am renunţat la o parte din concertele din ţară. Bugetul festivalului e în prezent de aproximativ 8,4 milioane de euro (36,5 milioane de lei)“, a declarat Mihai Constantinescu.
20.000 de străini aleg România ca destinaţie culturală în perioada Festivalului „George Enescu“.
Peste 130.000 de melomani sunt aşteptaţi la concertele de la Festivalul „George Enescu“
Recomandările criticilor
Criticul Dumitru Avakian spune că festivalul a devenit "un brand de ţară şi un brand în Europa cultural-artistică". "Şi oamenii au devenit conştienţi că avem parte de un festival de mare calitate. Biletele s-au vândut şi datorită facilităţii internetului, prin faptul că biletele s-au putut cumpăra online", apreciază criticul de artă.
Dumitru Avakian spune că în anii că în anii '80 a mai avut loc o strangulare a festivalului şi că doreşte să putem vedea Filarmonica din Berlin la Bucureşti în 2015.
Dumitru Avakian: "Marile evenimente ale ediţiei din acest an a Festivalului George Enescu"
"Nu sunt puţine. Sunt importante. Festivalul este un eveniment de anvergură europeana şi internaţionala de mare amploare. Invitaţi în Festival. Mari personalităţi solistice. Pianistii Radu Lupu, Murray Perahia, Evgeny Kissin… Violonistii Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov, Hilary Hahn, Vadim Repin, Viktoria Mullova, Silvia Marcovici… Dirijorii Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Marek Janowski, Mariss Jansons, Mihail Pletnev… Violoncelistul Gauthier Capucon… Mari orchestre Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestre de Paris, Ansamblul Europa Galante condusă de Fabio Biondi, Orchestra Simfonică Naţională RAI Torino, Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, London Philharmonic Orchestra, Orchestra de Cameră din Lausanne condusă de Christian Zacharias, Orchestra Filarmonică din Munchen, Ansamblul Hesperion XXI condus de Jordi Savall, Ansamblul Saint Martin in the Fields condus de Sir Neville Mariner Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Ansamblul Camerata Salzburg, Royal Philharmonic Orchestra".
Muzicologul Cristina Sârbu: "Repeziciunea cu care se vând biletele la Festivalul Enescu nu mai surprinde pe nimeni"
"Experienţa ediţiilor precedente ne-a arată că romanii sunt din ce in ce mai pasionaţi amatori de muzică bună în interpretari de excepţie. Mai ales că stagiunile curente cuprind destul de puţine momente care să se poata numi cu adevărat evenimen. Oamenii încep să călătorească, transmisiile directe ca cele de la MET, într-un cuvant, accesul la marea şi adevarată viaţă muzicală internaţionala (re)formează gustul şi ... creează dependenţă. Festivalul Enescu oferă cert parte din ceea ce viaţa muzicală internaţională are mai bun şi mai valoros. Şi o face la preţuri accesibile, practic, tuturor", susţine Cristina Sârbu.
"Cum să nu profiţi de aşa o ocazie! Îmi cereţi să aleg, să recomand.... aş recomanda în fiecare zi cate ceva! Pot să vă spun doar că eu nu voi rata cu siguranţă concertele Radu Lupu, Britten - Recviemul de război , Schönberg Gurre - Lieder – ultimele doua titluri certifică ambiţiile Festivalului Enescu de a se ridica la cel mai înalt nivel internaţional! – Wagner Tetralogia, programul Bach şi Viktoria Mullova, recitalul Murry Perahia, Europa Galante cu programul Vivaldi, Rudolf Buchbinder şi integrala concertelor pentru pian de Beethoven , Recviemul de Verdi dirijat de Antonio Pappano, Vortice Dance Company, recitalul Jordi Savall şi...şi...şi... de fapt recunosc, voi încerca să nu ratez nimic !", apreciază Cristina Sârbu.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: