„Cinema, mon amour“, din 21 octombrie pe marile ecrane VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 21 octombrie, Transilvania Film aduce în cinematografe filmul documentar Cinema, mon amour, regizat de Alexandru Belc. Filmul va fi proiectat împreună cu un alt documentar, ca bonus special: documentarul Nunţi, muzici şi casete video, semnat de Tudor Giurgiu.

Cele două filme vor putea fi văzute, începând cu data de 21 octombrie, în câteva cinematografe din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Târgu Mureş, Bârlad, Sibiu, Braşov, Gura Humorului, Focşani, Odobeşti şi Adjud.

Cinema, mon amour, o producţie HBO Europa, Libra Film şi Pink Productions, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2016. În vară, a rulat în competiţia de documentare a Festivalului de la Sarajevo, iar de curând a câştigat Premiul pentru cel mai bun montaj la Docuart. Începutul de octombrie a însemnat deschiderea oficială a TIFF Chişinău, oraş în care tocmai s-a votat demolarea penultimului cinematograf în regim public. Pe 17 octombrie, filmul a avut premiera în Praga, eveniment organizat de ICR Praga, iar între 20 şi 22 octombrie, va putea fi vizionat şi în Sibiu, la cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar ASTRA.

Cinema, mon amour prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator şi cinefil împătimit, şi a celor două angajate ale sale, Cornelia şi Lorena. Zi de zi, aceştia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ, pe care Victor visează să îl ducă înapoi la gloria de altădată. E o luptă demnă de Don Quijote, pentru o sală imensă, fără încălzire, într-un continuu process de degradare, şi pentru care statul, proprietarul de drept, nu oferă niciun ajutor. Deşi familia lui Victor trăieşte în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture, convins fiind că, în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis şi va avea acelaşi destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din România.

Parte a campaniei „Salvaţi Marele Ecran!”, iniţiată de TIFF, filmul descrie eforturile extraordinare făcute pentru a menţine deschise cinematografele vechi din România.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) şi Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecţionat la  Visions du Réel Documentary Festival, Elveţia.

image

Documentarul Nunţi, muzici şi casete video, în regia lui Tudor Giurgiu, este o incursiune de 57 de minute în culisele nunţilor româneşti, în care fotografi, cameramani şi cântăreţi din toată ţara se explică, îşi spun poveştile de viaţă, prezintă pe viu stiluri de montaj şi, bineînţeles, dau dovada măiestriei lor. De la George Ştirbăţ, cântăreţul din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, până la fotograful de sat Petru Mănici, electrician de mină în Petroşani, filmul urmăreşte câteva dintre personajele care poartă pe umeri responsabilitatea reuşitei celei mai importante petreceri din viaţa unui cuplu.

„Nunţi, muzici şi casete video se serveşte cu mare amuzament, pentru că subiectul e haios în sine, iar umorul este mereu involuntar. De la tapetul hawaian la macarale şi steadycam, industria acestei piedici în calea uitării a evoluat, însă ridicolul a rămas”, scria criticul de film Iulia Blaga după vizionarea filmului, în 2008. Între timp, tehnologia a avansat, dar industria filmelor de nuntă a rămas la fel de înfloritoare. „Nunţi, muzici şi casete video e un film plin de umor despre clişeele arhivării unor momente unice”. (totb.ro, 2014)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite