Christian Badea, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români de operă, aduce opera „Parsifal“ la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Badea
Christian Badea

Pe 7 şi 8 octombrie, sunt anunţate două concerte- spectacol cu actul I din opera "Parsifal", de Richard Wagner. Sub bagheta lui Christian Badea, Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" şi soliştii Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreţi wagnerieni ai momentului, vor deschide, la Ateneu, stagiunea 2016-2017 a Filarmonicii "George Enescu".

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Proiectul Parsifal la Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, într-o originală versiune semiscenică de concepţie proprie, aparţine maestrului Christian Badea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi dirijori de operă din lume.

Demersul a început în 2015 când, în 14 şi 15 mai 2015, cu concursul aceleiaşi  Orchestre simfonice şi al Corului Filarmonicii “George Enescu”, al soliştiilor Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson - Gurnemanz, Perencz Béla – Amfortas si actriţa Maia Morgenstern – Kundry, dirijorul Christian Badea a prezentat integral în concert, cel de al treilea act al capodoperei wagneriene denumită de compozitorul ei „O piesă de festival pentru sfinţirea scenei”.

Succesul uriaş a determinat continuarea proiectului care implică o uriaşă desfăşurare de forţe – artistice, şi nu numai - şi astfel, în 7 şi 8 octombrie 2016, sunt anunţate deja două concerte- spectacol cu actul I din opera  Parsifal.

Sub bagheta lui Christian Badea se vor afla orchestra şi corul Filarmonicii «George Enescu» şi soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreţi wagnerieni ai momentului.

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiţie în acest sens şi nici o şcoală de canto care să formeze solişti pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma ţărilor europene cu tradiţie culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potenţial de afinitate muzicală şi stilistică deosebită a orchestrei şi corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «Parsifal la Ateneul Român», iniţiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiţii a stilului wagnerian în România, care implică artiştii români în colaborare cu artişti străini renumiţi, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea. 

Un concept nou şi unic de spectacol

Concertele-eveniment «Parsifal la Ateneul Roman» sunt un concept nou şi unic atât în România, cât şi în lume. Ele prezintă creaţia lui Wagner într-un spectacol în care publicul se află în mijlocul acţiunii şi care împleteşte în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, solişti) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale şi de sunet),  folosind caracteristicile acustice şi arhitecturale ale sălii Ateneului. De altfel, sala Ateneului în sine – o sală-monument istoric – joacă un rol esenţial prin arhitectura şi acustica sa unică în lume, astfel încât experienţa publicului este directă şi copleşitoare.
Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde şi publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii şi al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliştii se mişcă liber prin sală şi cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanţă de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni şi dă publicului o perspectivă acustică şi vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acţiune, ca şi faimoasele clopote grave specifice lui Parsifal, se aud prin uşile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant şi rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanţă este magic pentru publicul din sală.

Pentru crearea unei tradiţii wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii «George Enescu» cu cea mai elevată creaţie a lui Wagner şi reprezintă o oportunitate de perfecţionare la un nivel artistic de excelenţă. Pe lângă participarea lor la concerte, artiştii străini vor susţine master class bazate pe repertoriul wagnerian, pentru cântăreţii români interesaţi să abordeze acest stil. Aceste cursuri vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiţie şi o şcoală a interpretării wagneriene în România.

Artiştii români

Alături de muzicienii Orchestrei şi Corului Filarmonicii «George Enescu», vor colabora împreună cu artiştii străini de nivel mondial şi cântăreţii români Marius Boloş, Liviu Indricau, Iustinian Zetea şi Sidonia Nica de la Opera Naţională Bucureşti şi Ionuţ Popescu şi Adrian Dumitru de la Filarmonica «George Enescu». Acestor artişti români li se vor alătura Corul de copii Radio şi elevi de la Liceul de Coregrafie «Floria Capsali». 

Directorul Filarmonicii George Enescu, Andrei Dimitriu consideră că : « Fără îndoiala, deschiderea stagiunii 2016 - 2017 în octombrie, va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut în aceeasi regie  şi sub aceeaşi baghetă: maestrul Christian Badea.  Solistii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alaturi de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanţie pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient căntat astăzi in Romania. Pot fi multe explicatii... Ce fac Filarmonica « George Enescu » si maestrul Badea este sa familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german. »

Societatea Wagner România

Evenimentul «Parsifal la Ateneu» va contribui la crearea unei tradiţii wagneriene de cel mai înalt nivel artistic internaţional în România şi va atrage un public fidel din ţară şi din străinătate – iubitorii muzicii lui Wagner fiind celebri pentru pasiunea cu care călătoresc de la un capăt al altuia al lumii, pentru a participa la spectacole. Cu ocazia acestui eveniment, a fost creată Societatea Wagner România, care va funcţiona ca o platformă de dialog cultural şi forum de informare şi întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner. Preşedinte de onoare al Societăţii Wagner România este E.S. domnul ambasador Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale a Germaniei.

Un public divers din generatii diverse

Proiectul va atrage nu numai publicul avizat şi pasionat de Wagner, dar va deschide orizonturi şi unui public nou care, la o primă abordare, va veni la spectacole pentru subiectul operei, de un simbolism uşor de înţeles (legenda Mântuitorului, a sufletului inocent care salvează omenirea), pentru ca în cursul spectacolului să descopere şi să fie cucerit de muzica fascinantă a acestei capodopere. Această reacţie a publicului nou a fost absolut unanimă la concertele din mai 2015 şi identică cu entuziasmul publicului din centre precum Viena, Berlin sau Bayreuth, unde muzica lui Wagner este cunoscută şi apreciată cu pasiune.

Concertele-eveniment de la Ateneu au şi scopul de a atrage generaţia tânără de elevi şi studenţi, care reprezintă o componentă importantă a acestui public nou. Ei vor descoperi o lume a legendelor şi miturilor wagneriene, cu care sunt deja familiari prin experienţe precum «Lord of the Rings», «Game of Thrones» sau «Star Wars» – poveşti inspirate de subiecte similare cu ale lui Wagner. Repetiţia generală, precedată de o scurtă prezentare a subiectului operei, va fi dedicată elevilor şi studenţilor.

O strategie culturală de viitor

Strategia pe termen lung a proiectului «Parsifal la Ateneul Român» are ca obiectiv prezentarea în întregime a acestei capodopere în perioada de Paşte (perioada cea mai potrivită cu subiectul ei) din fiecare an, ceea ce va contribui în mod esenţial la alinierea creativă şi cultural-calitativă a Bucureştiului cu celelalte centre şi capitale culturale mondiale. Este un plus semnificativ nu numai de o reală valoare culturală, dar şi unul de imagine şi de prestigiu naţional şi internaţional. Din acest punct de vedere, proiectul «Parsifal la Ateneul Român» se aliniază în mod firesc cu strategia culturală «Bucureşti 2021».

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite