Centenarul Gellu Naum, marcat la Budapesta printr-o expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gellu Naum - 1915 - 2001
Gellu Naum - 1915 - 2001

Centenarul naşterii poetului Gellu Naum va fi sărbătorit miercuri, la Institutul Cultural Român din Budapesta, printr-o expoziţie realizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Vernisajul expoziţiei aniversare, deschisă până pe 10 septembrie, va avea loc la sediul ICR din Budapesta, începând cu ora 19.00, în prezenţa conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti. Cu această ocazie, va fi prezentat numărul al cincilea din Caietele Avangardei, revistă editată de MNLR, număr dedicat lui Gellu Naum.

Proiectul cultural "Gellu Naum - Centenarul naşterii" a fost prezentat publicului din România în luna mai, la Bucureşti.

Proiectul, un parteneriat al Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti cu Fundaţia "Gellu Naum", şi-a propus valorificarea patrimoniului literaturii române şi al culturii scrise prin mai multe evenimente care au marcat împlinirea a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum: expoziţia "Centenar Gellu Naum", la Muzeul Municipal Bucureşti, şi Colocviile "Gellu Naum", la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I". În acest cadru a avut loc şi proiecţia filmului "Tatăl meu obosit", în montarea lui David Esrig, după volumul de poeme omonim al lui Naum.

Gellu Naum s-a născut pe 1 august 1915, la Bucureşti. A urmat cursurile de filosofie la Universitatea din Bucureşti, între anii 1933 - 1937, continuându-le, din 1938, la Sorbona, unde a pregătit o lucrare de doctorat despre Pierre Abélard. Prin intermediul prietenului său pictorul Victor Brauner, în Franţa a luat contact cu grupul suprarealist animat de André Breton.

În 1939, se întoarce în ţară, unde va fi mobilizat şi trimis pe frontul de Răsărit, fiind demobilizat cinci ani mai târziu, din motive de sănătate. A constituit grupul suprarealist român, în 1945, iar, în 1947, a fost forţat să renunţe la acesta. După anul 1968 a putut din nou să publice, opera sa fiind recunoscută pe plan naţional şi internaţional.

Naum a debutat, în 1936, cu volumul de poeme "Drumeţul incendiar", urmându-i alte 44 de volume de poeme, proză, teatru, traduceri, dar şi manifeste.

După 1990, opera sa a fost tradusă în principalele limbi de circulaţie internaţională, la edituri prestigioase, fiind încununată cu distincţii importante, printre care premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii, în 1958, premiul special al Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate literară, în 1986, premiul Republicii Zair pentru poezie străină, în 1992, şi premiul european de poezie, Münster, în 1999.

Se stinge din viaţă pe 29 septembrie 2001.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite