"Cele trei dive" vor cânta la Sala Radio

Cele trei dive

Vineri, 12 decembrie, pentru al patrulea an consecutiv, trei artiste lirice din România vor urca pe scenă într-o gală la Sala Radio. De această dată, cele trei artiste invitate la Bucureşti sunt: sopranele Teodora Gheorghiu şi Aurelia Florian şi mezzosoprana Roxana Cconstantinescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce au fost aplaudate pe importante scene lirice ale lumii, cele trei dive vor evolua în cadrul galei alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi. Muzicianul este invitat permanent al Operei Naţionale Române Timişoara, iar cartea sa de vizită include o variată experienţă artistică la Teatrul „St. Carlo” din Napoli, Opera din Cairo (Egipt) sau Teatrul „Carlo Felice” din Genova şi alături de ansambluri ca Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Cameră din Bologna, Filarmonicile din Alessandria şi Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma ş.a.
În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln, unde a dirijat „Aida”, „Otello” şi Recviemul de G. Verdi. Tot în anul 2012, a colaborat cu opera din Rio de Janeiro unde a dirijat „Aida” de G. Verdi şi a fost dirijorul festivalului de la Solothurn din Elveţia, unde a revenit şi în anul 2013. Din septembrie 2014 a fost numit Director Artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo.
Programul galei va conţine partituri din cele mai cunoscute opere: „La Bohème”, „Nunta lui Figaro”, „Manon Lescaut”, „La Traviata”, „Faust”, „Samson şi Dalila”, semnate de compozitori ca Puccini, Mozart, Verdi, Gounod, Saint-Saëns ş.a.
 
Răsplătită cu o bursă de studii oferită de însuşi José Carreras la începutul carierei, Teodora Gheorghiu a debutat în rolul Reginei Nopţii (Flautul fermecat - W. A. Mozart), fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum: Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Teatrul din Lucerna, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne, Théâtre des Champs-Elysées din Paris ş.a. În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii.
 
Soprana Aurelia Florian, recent aplaudată în rolul principal în premiera cu „La Traviata”, producţie a Operei Naţionale Bucureşti, se află, de câţiva ani, într-o continuă ascensiune pe scene importante ale lumii. Chiar în 2014 a interpretat rolul Violettei, alături de Rolando Villazón şi Leo Nucci. Angajamentele semnate pentru următorii ani o poartă pe Aurelia Florian pe mari scene internaţionale, din Germania, Italia sau Israel. Următoarea producţie la care a fost invitată este „La Rondine”, la Tel Aviv, unde va interpreta rol principal, alături de Joseph Calleja, în regia lui Rolando Villazón.
 
Roxana Constantinescu este câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale precum „Mihail Jora“, „Ionel Perlea“, „Tito Schipa“, „Concours de Chant Verviers“, ARD München sau „Helga and Paul Hohen Competition“ la Köln. După studii la Bucureşti, Viena şi München, primul contract oferit mezzosopranei a fost la Opera de Stat din Viena, unde a interpretat roluri precum Rosina, Zerlina, Cherubino, Nicklausse, Siebel, Stephano, Lola etc. şi unde a rămas între 2007-2010.
 
Din sezonul 2010-2011, mezzosoprana începe o impresionantă carieră internaţională cu debuturi la Opera din Los Angeles, New National Theatre Tokio, Deutsche Oper Berlin, Teatro dell’Opera di Roma, Los Angeles Philharmonic, The Dallas Opera, Theatre du Capitole în Toulouse şi a revenit ca invitată la Opera de Stat din Viena. În actualul sezon tânăra mezzosoprană debutează la Opera Royal de Versailles în „Siroe“ de Hasse, la Opera din Zürich sub bagheta lui Fabio Luisi şi Teatrul „La Fenice“ din Veneţia cu „Norma“ de Bellini şi la Teatrul Liric din Oviedo în „Le Nozze di Figaro“.
.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările