Cele mai scumpe capodopere vândute în 2010

Într-un an neprielnic din punct de vedere economic, marile case de licitaţie au vândut opere de artă pentru sume astronomice. Picasso şi Giacometti şi-au disputat întâietatea, rămânând printre artiştii pentru ale căror lucrări colecţionarii scot din bancă zeci de milioane de lire sterline, chiar şi la vremuri de criză.

Ştiri pe aceeaşi temă

La licitaţia Casei Christie's care avut loc la New York la 4 mai, un colecţionar care a dorit să rămână anonim a participat prin telefon şi şi-a adjudecat „Nud, frunze verzi şi bust", lucrarea pictată de Picasso în anul 1932, pentru 68 de milioane de lire sterline.  Preţul plătit a stabilit astfel un record de vânzare de artă prin licitaţie. Lucrarea se numără printre portretele inspirate de Marie-Thérèse Walter, una dintre iubitele renumitului pictor. Prin această tranzacţie, Picasso l-a devansat pe Giacometti. Potrivit topului realizat de cotidianul „The Telegraph", locul al doilea este ocupat de o lucrare la fel de faimoasă a sculptorului elveţian, „Om în mers 1", vândută la preţul de 65 de milioane de lire la Londra, într-o licitaţie Southby's.

Următoarea poziţie nu este ocupată de o lucrare din secolul XX, ci de un vas chinezesc din porţelan pictat, realizat în veacul al XVIII-lea, probabil pentru palatal împăratului Qianlong. Bainbridge Auctioneers l-a vândut prin licitaţie în luna noiembrie, obţinând un preţ de 51,6 milioane de lire sterline. Pe locul al patrulea se situează o lucrare vândută la New York, tot în noiembrie, lucrare de artă contemporană pe care s-a obţinut fabuloasa sumă de 39 de milioane de lire sterline. Este vorba despre „Bărbat în viaţa ei", de Andy Warhol, care a doborât recordul de preţ stabilit de o altă lucrare a artistului, şi anume celebra pictura cu conserva de supă.

Pe locul al cincilea, la jumătatea clasamentului, se află, surprinzător, un tablou al romanticului englez de secol XIX William Turner. „Roma modernă - Campo Vecchio", provenind din colecţia contelui de Rosebery, a ajuns anul acesta la Casa londoneză Southby's, care a organizat o licitaţie în iulie. Tabloul a fost adjudecat de J. Paul Getty Museum, la preţul de 29,7 milioane de lire sterline.

De la Picasso la Ged Quinn

Între preţurile la care au fost achiziţionate lucrările prezente în prima jumătate a topului şi preţurile plătite pentru operele care figurează în cea de-a doua jumătate se observă diferenţe mari. Un tablou pictat de Sir Lawrence Alma, intitulat „Descoperirea lui Moise", a fost cumpărat în noiembrie, la o licitaţie Southby's, organizată la New York, de un colecţionar din Orientul Apropiat, pentru 22 de milioane de lire sterline, adică la un preţ de zece ori mai mare decât cel estimat de specialişti.

Pe locul al şaptelea se situează o lucrare care a costat numai 2,4 milioane de lire sterline, „Lacul Albano şi Castelul Gandolfo", de Robert Cozens, tot un pictor romantic. Urmează, în ordinea preţurilor obţinute prin licitaţie: „Lună nouă la Mornington - Dimineaţă de vară", de Frank Auerbach, vândut la 2,3 milioane de lire, „Portret de bărbos", de Rubens, pe care s-au obţinut 692.000 de lire, şi „Jonestown Radio", de Ged Quinn. Pe acesta din urmă un asiatic a plătit 187.250 de lire sterline, la o licitaţie din capitala Angliei, deşi a mărturisit că nu auzise în viaţa lui de artist.

Top 5

1. P. Picasso, „Nud, frunze verzi şi bust", 68 de milioane de lire; Christie's, New York, 4 mai
2. A. Giacometti, „Om în mers 1", 65 de milioane de lire; Southby's, Londra, 3 februarie
3. Vas chinezesc, 51,6 milioane de lire; Bainbridge Auctioneers, Ruislip, 11 noiembrie
4. A. Warhol, „Bărbat în viaţa ei", 39 de milioane de lire, Phillips de Pury & Co, New York, 8 noiembrie
5. W. Turner, „Roma modernă - Campo Vec-chio", 29,7 milioane de lire, Southby's, Londra, 7 iulie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările