Cele mai recente filme ale lui Radu Jude şi Tudor Giurgiu, finanţate de Eurimages

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Jude
Regizorul Radu Jude

Peliculele „Aferim“, de Radu Jude, şi „Cristian“, de Tudor Giurgiu, au primit sprijin financiar de 157.000 de euro, respectiv 160.000 de euro din partea Eurimages.

European Cinema Support Fund (Eurimages) a finanţat cu un total de 5.367.000 de euro 17 coproducţii de lung metraj, dar şi o animaţie şi un documentar. Pentru proiectele de lungmetraje, instituţia a alocat suma de 4.937.000 de euro, pentru documentar au fost acordaţi 60.000 de euro, iar proiectul de animaţie a primit 370.000 de euro, informează site-ul oficial al instituţiei.

Între coproducţiile finanţate de Eurimages se numără şi "Il Futuro", al regizorului italian Paolo Sorrentino, care a câştigat, pe 2 martie, Oscarul pentru cel mai bun film străin cu "La Grande Bellezza", "Il racconto dei racconti", de Matteo Garrone, în care vor juca Salma Hayek şi Vincent Cassel, "Sedmero", de Alice Nellis, "Nasa Svakodnevna Prica", de Ines Tanovic, "La novia", de Paula Ortiz, "Our Sun", de Joost Van Ginkel, "Schneider vs. Bax", de Alex van Warmerdam, "Melanijas hronika", de Viesturs Kairišs, "Die Nacht der Tausend Stunden", de Virgil Widrich, "Mænd & Høns", de Anders Thomas Jensen, "Mama", de Vlado Skafar, "Wait for Me", de Mitko Panov, "Birkebeinerne", de Nils Gaup, "Vatreno krstenje Ljiljana Vidica", de Ivan-Goran Vitez, şi "Maraviglioso Boccaccio", de Paolo şi Vittorio Taviani.

Animaţia "Molly Monster", de Matthias Bruhn, Michael Ekblad şi Ted Sieger, şi documentarul "Zud", de Marta Minorowicz, sunt celelalte două coproducţii finanţate de Eurimages.

De asemenea, Eurimages a decis să ofere sprijin financiar pentru 16 distribuitori, pentru 78 de filme din nouă ţări europene, printre care se numără Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Germania, Ungaria, Olanda, România, Serbia şi Macedonia.

„Aferim" este o coproducţie România/ Franţa/ Bulgaria, regizorul Radu Jude spunând, într-un interviu acordat MEDIAFAX anul trecut, că acest film este "o poveste aparent simplă, întâmplată la începutul secolului al XIX-lea în Ţara Românească: un zapciu şi fiul urmăresc un rob fugar. Prilej de a vedea mentalităţile româneşti de atunci, de a înţelege mai bine de unde ne tragem". Proiectul lui Radu Jude "Aferim!" a obţinut un credit de 811.000 de lei, situându-se pe locul al treilea în topul finanţărilor acordate în urma concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în 2013.

Lungmetrajul „Cristian", regizat de Tudor Giurgiu, spune povestea unui tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie. La Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din 2012, regizorul Tudor Giurgiu declara că tema următorului său lungmetraj este povestea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la vârsta de 29 de ani.

Tudor Giurgiu a obţinut o finanţare de 760.000 de lei pentru proiectul cinematografic "Cristian", la concursul din 2011 al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii "Lampa cu căciulă", "Alexandra" şi "O umbră de nor". Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Tudor Giurgiu este, printre altele, membru al Academiei de Film Europene, fondator şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi al Festivalului de Film Horror & Fantastic "Lună Plină", dar şi iniţiator al galei premiilor Gopo. Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Facultatea de Film şi Teatru, secţia regie film şi a lucrat ca asistent de regie al unor importanţi regizori români, precum Lucian Pintilie şi Radu Mihăileanu. A produs şi regizat numeroase reclame şi videoclipuri. În perioada 2005 - 2007, Tudor Giurgiu a fost directorul general al Televiziunii Romane.

Lungmetrajul său de debut, "Legături bolnăvicioase", a fost selectat în secţiunea Panorama a ediţiei din 2006 a Festivalului de la Berlin şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. 

Cel de-al doilea lungmetraj, "Despre oameni si melci", s-a bucurat de succes atât la nivel naţional (fiind filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât şi internaţional (premiul special al juriului la Festivalul de laVarşovia şi premiul pentru cel mai bun film al secţiunii "Punto di Encuentro" la Valladolid). "Superman, Spiderman or Batman" a adunat un număr important de trofee în palmares, printre care şi premiul Academiei de Film Europene de Film pentru cel mai bun scurtmetraj. De asemenea, a produs filme precum "Katalin Varga", de Peter Strickland (Ursul de Argint pe 2009 la Berlinale), "Misiunea directorului de resurse umane", de Eran Riklis (premiul publicului - Locarno 2010), "Cenuşă şi sânge", al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), şi "Undeva la Palilula", un proiect vast şi îndrăzneţ al celebrului regizor de teatru şi operă Silviu Purcărete.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite