Cele mai bune fotografii documentare ajung la Bucureşti, în expoziţia World Press Photo din Piaţa Universităţii

Cele mai bune fotografii documentare ajung la Bucureşti, în expoziţia World Press Photo din Piaţa Universităţii

Fotografia câştigătoare la World Press Photo, aparţinând americaului John Stanmeyer FOTO wppromania.ro

Fotojurnalismul la cel mai înalt nivel este prezentat la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, în 140 de fotografii ce fac parte din expoziţia anuală internaţională World Press Photo. Expoziţia este deschisă în perioada 8 – 29 mai, în Capitală, fiind montată în peste 100 de locuri din aproape 50 de ţări şi vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediţie.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire Fotografia Anului la World Press Photo - celebra imagine a fotografului american John Stanmeyer care ilustrează o serie de imigranţi africani pe ţărmul oraşului Djibouti în timpul nopţii, ridicându-şi telefoanele în aer în încercarea de a capta un semnal necostisitor din ţara vecină, Somalia, pentru a reînnoda legăturile cu rudele din străinătate.

„Prezentul este un moment unic în istorie, un moment de pionierat, în care inovaţiile tehnologice au mers atât de departe, încât au ajuns să democratizeze autoexprimarea. Pentru prima dată în istorie, individul nu mai are puterea unei singure persoane, ci puterea tuturor celor care împart aceleaşi credinţe cu el - putere coalizată prin tehnologie. Nu organizăm expoziţia World Press Photo în Piaţa Universităţii doar pentru o anumită categorie de public, o organizăm pentru toată lumea, pentru că noi toţi putem fi inspiraţi şi influenţaţi de imaginile expuse“, spune fotograful Cristian Movilă, fondator al fundaţiei Eidos.

Expoziţia World Press Photo este o iniţiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda şi activează ca organizaţie independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea fundaţiei este dedicată stabilirii standardelor ridicate în fotojurnalism şi fotografie documentară la nivel mondial.

Competiţia a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 ţări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanţi din 124 de ţări, care au înscris 101.254 de fotografii. În 2012, expoziţia a fost readusă pentru prima dată la Bucureşti, după 18 ani de absenţă, prin eforturile Fundaţiei Eidos, care a organizat expoziţia şi anul trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: