Cele mai bune filme cu Mircea Albulescu VIDEO

Cele mai bune filme cu Mircea Albulescu VIDEO

Cele mai bune filme cu Mircea Albulescu

Cele mai bune filme cu Mircea Albulescu. S-a stins un actor important: Mircea Albulescu, la vârsta de 81 de ani. Ca şi în cazul altora, Albulescu va rămâne în memoria cinefilă pentru rolurile principale în filmele importante ale regizorilor importanţi: în cazul său, „Cursa“ (1975), al lui Mircea Daneliuc, „Înghiţitorul de săbii“ (1981), al lui Alexa Visarion, şi „La capătul liniei“ (1984), al lui Dinu Tănase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este un florilegiu de roluri principale care-i asigură, cel puţin pe moment, actorului supravieţuirea în atât de capricioasa posteritate artistică, în acest caz dependentă de gusturile cinefililor de cursă lungă.

„Cursa“ din 1975 este debutul în lungmetraj al formidabilului regizor MIrcea Daneliuc, un road-movie autentic şi neconvenţional, în care Mircea Albulescu strălucea alături de la rândul ei debutanta Tora Vasilescu (tânăra soţie a regizorului la acea vreme) şi de colegul său Constantin Diplan, un actor la rândul său remarcabil, plecat acum din ţară şi uitat.

Cele mai bune filme cu Mircea Albulescu. „Înghiţitorul de săbii“

„Înghiţitorul de săbii“ (1981), ecranizare liberă după prozele scriitorului socialist Alexandru Sahia, realizată de regizorul de teatru convertit la cinema Alexa Visarion (oricum, cel mai bun film al acestuia), revela spectatorilor la acea vreme un Albulescu tragic, care-şi folosea particularităţile fizice şi sufleteşti pentru a crea un personaj de mare profunzime, într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale.

„La capătul liniei“, din 1984, una dintre marile surprize cinematografice ale nefericitului deceniu 9 din secolul trecut, film regizat de Dinu Tănase după un scenariu al dramaturgului Radu F. Alexandru, este tot un fel de road-movie (personajele iau doar o pauză, „la capătul liniei“, în nesfârşita lor călătorie de-a lungul căii ferate), care propune un tandem actoricesc (două roluri de „dezmoşteniţi ai soartei“, de „looser“-i cu suflet mare), similar celui creat de Gene Hackman şi Al Pacino în celebrul „Sperietoarea“, de data aceasta compus din Albulescu şi Dan Condurache. Lor li se alătură speciala Ioana Crăciunescu. Repet, este unul dintre cele mai bune filme din anii '80 şi din întreaga cinematografie română.

Acestea sunt cele mai bune roluri din film ale lui Mircea Albulescu, pentru că personal cred că scena violului din „Cel mai iubit dintre pământeni“ nu este altceva decât kitsch à la Şerban Marinescu.

Cele mai bune filme cu Mircea Albulescu. A strălucit şi în roluri secundare

Să nu se înţeleagă că Albulescu a strălucit doar în roluri principale. Dimpotrivă, el este şi un mare actor de roluri secundare, risipite în cele aproape 80 de titluri ale filmografiei sale. Să menţionăm aici doar câteva: Friedmann din „Actorul şi sălbaticii“ (regia Manole Marcus), rolul straniu din oniricul „Dincolo de nisipuri“ (regia Radu Gabrea), scurta aparitie din „Prea mic pentru un război atât de mare“ al aceluiaşi Gabrea, la fel în excelentul „Canarul şi viscolul“ şi rolul de forţă din comunist-iconicul, pe scenariul lui Titus Popovici, „Puterea şi Adevărul“ (din nou, la ambele Manole Marcus).

„A fost Popa Stoica în «Mihai Viteazul», a fost Geissler în «Revanşa», a fost Paraschiv în «Zile fierbinţi»... şi a fost şi Maurizio în «Bădăranii». Dumnezeu să-l odihnească pe actorul, profesorul universitar, publicistul, poetul, prozatorul Mircea Albulescu“, scria şi George Ivaşcu pe pagina sa de Facebook.

In memoriam Mircea Albulescu, filmul „Actorul şi sălbaticii“ va fi difuzat duminică, de la 10.45, la PrimaTV.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: