Ce le-a răspuns ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, artiştilor independenţi care i-au trimis o scrisoare deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu                                   FOTO: Eduard Enea
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu                                   FOTO: Eduard Enea

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns pe larg grupului de artişti independenţi care i-au trimis, zilele trecute, o scrisoare deschisă, solicitându-i atenţia către acest segment cultural.

O scrisoare deschisă a fost transmisă săptămâna trecută Ministerului Culturii de către 137 de artişti, manageri, curatori, persoane active în zona independentă a artelor performative. În scrisoarea deschisă, cei care activează în sectorul independent solicită ca acest sector să fie  oficial reprezentat în discuţiile privind reformarea întregului sistem, inclusiv Statutul artiştilor. Printre semnatarii scrisorii s-au numărat artişti din diverse domenii culturale, printre care Gianina Cărbunariu, Radu Jude, Radu Iacoban, Eduard Gabia, Ioana Flora, Ana Ularu, Peca Ştefan, Tudor Chirilă, Dan Perjovschi, Ada Milea, Miruna Runcan, Adelaida Zamfira, Theodora Herghelegiu şi mulţi alţii.

Ca răspuns la scrisoarea deschisă a artiştilor indepdendenţi, în cursul zilei de astăzi ministrul Vlad Alexandrescu a răspuns printr-o postare publicată pe pagina de Facebook, pe care o redăm integral:

Stimaţi artişti independenţi,

Încă din primele zile ale mandatului meu, am subliniat în repetate rânduri, atât în spaţiul public cât şi în Guvern, cât este de importantă o reflecţie de substanţă cu privire la statutul artistului în general. Am spus, în context, că artiştii în România sunt o categorie defavorizată, şi chiar una ce nu este recunoscută în această calitate. 

Situaţia are rădăcini multiple, pe care nu este locul aici să le analizez. Ea provine în primul rând dintr-o insuficientă şi incompletă încadrare legislativă a profesiunilor din sectorul cultural, precum şi dintr-o alocare bugetară cu totul ridicolă faţă de potenţialul de creativitate al societăţii româneşti. În aceste condiţii, cu responsabilitate şi curaj, artişti independenţi au dezvoltat infrastructuri şi proiecte artistice de o mare valoare, în contextul unui acces nesigur şi nepredictibil la resursele bugetare publice, atrăgând deseori fonduri private şi sponsorizări, acţionând după principiile unui mangement cultural de calitate.

Stimaţi artişti independenţi, vă asigur că, înainte de a fi ministru al Culturii, am fost un consumator fidel al culturii vii din România. Din calitatea mea de spectator, am văzut cum, an de an, sectorul independent al artelor performative demonstrează o viziune în acord cu tendinţele artistice actuale din Europa şi din lume, cu dinamica firească a consumului cultural şi cu misiunea pe care cultura publică o are în societate. Am văzut cum vă asumaţi rolul de educatori, am văzut cum insuflaţi viaţă unor spaţii mai degrabă inerte, am văzut cum oferiţi unui public tot mai numeros acte de cultură veritabile. Pe scurt, am văzut cum sectorul cultural independent face an de an serviciu public. Şi adesea face acest lucru fără să i se recunoască meritele.

De aceea, stimaţi artişti independenţi, cât timp voi fi Ministru al Culturii veţi fi trataţi că parteneri în acest proces de reformare a sistemului în care funcţionează artele performative. Ştiţi că una dintre primele mele acţiuni a fost să suscit candidaturi din sectorul cultural independent, pe care le-am integrat într-o Platformă a Culturii vii, organism consultativ pe lângă conducerea Ministerului Culturii, care este un partener constant de dialog în elaborarea politicolor publice ale Ministerului. Consider că, pentru o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural, orice fel de proces de regândire trebuie să se sprijine în egală măsură pe experienţa creatorilor din sectorul cultural independent. Ba mai mult, cred că acest proces trebuie să aibă ca punct de plecare şi nevoile sectorului independent, acţiune care ar putea fi primul pas dintr-un lung drum al unei juste reechilibrării a raportului dintre sistemul public şi cel independent.

Stimaţi artişti independenţi, vă rog să credeţi că vă spun aceste lucruri nu neapărat ca răspuns la scrisoarea deschisă pe care mi-aţi adresat-o, ci pentru că am nevoie de ajutorul vostru în regândirea acestor politici publice, ajutor pe care n-am ezitat să vi-l cer şi vi-l voi cere în continuare. În zilele următoare, Ministerul va crea două grupuri de lucru, unul pentru reforma Legii Teatrelor (OUG 21/2007), iar celălalt pentru reforma OUG 189 privind managementul instituţiilor publice de cultură, în care veţi fi reprezentaţi potrivit unui algoritm echitabil.

Cu încredere că dialogul început încă din luna decembrie va fi benefic pentru întreaga cultură românească, vă rog să primiţi încredinţarea faptului că, în acţiunea mea, urmăresc interesul public.

Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite