Ce aduce festivalul TIFF de la Cluj anul acesta, la a 15-a ediţie: revelaţii, maeştri şi poveşti premiate din întreaga lume

Ce aduce festivalul TIFF de la Cluj anul acesta, la a 15-a ediţie: revelaţii, maeştri şi poveşti premiate din întreaga lume

TIFF atrage în fiecare an mii de spectatori la Cluj            FOTO: Florin Ghioca

Festivalul Internaţional de Film de la Cluj - TIFF a ajuns la a 15-a ediţie şi va avea loc între 27 mai şi 5 iunie, la Cluj-Napoca. Timp de 10 zile, "capitala Transilvaniei" va deveni locul cel mai intens populat cu oameni din lumea cinematografiei, veniţi din toată Europa.

Două dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor rula în premieră la Cluj: A War (r. Tobias Lindholm), despre un comandant acuzat de crime de război în Afganistan, după o decizie controversată, şi Embrace of the Serpent (r. Ciro Guerra), primul film columbian care concurează pentru statuetă. Filmată în Amazon, pelicula se bazează pe jurnalele unor oameni de ştiinţă şi îl are în centru pe şamanul Karamakate, ultimul supravieţuitor al tribului său. Premiat la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, filmul este considerat una dintre revelaţiile anului.
 
Proaspăt premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia ieşită din comunism, splendid filmată de directorul de imagine Oleg Mutu, United States of Love. Cu filmul său anterior, Floating Skyscrapers, Wasilewski  câştigat Premiul de regie la TIFF 2014.
 
Una dintre marile atracţii la TIFF 2016 va fi şi noua producţie marca Alexander Sokurov, distinsă cu două premii la Veneţia - Francofonia, un magistral portret şi o reflecţie asupra rolului muzeului Luvru în istorie, dar şi a Franţei, ca naţiune îndrăgostită de artă. De la Veneţia vine şi 11 Minutes, noua peliculă a renumitului cineast Jerzy Skolimowski, propusă de Polonia la Oscar. Regizorul surprinde societatea fragmentată post 9/11 în mai multe istorii diferite, filmate timp de 11 minute fiecare. Mult-aşteptat este şi filmul care marchează revenirea celebrului Terence Davies, Sunset Song, adaptarea romanului omonim, o dramă luxuriantă vizual despre o tânără care îşi caută calea undeva în Scoţia, în 1932.
 
Cu totul inedit este un alt concurent la Leul de Aur: Heart of a Dog, de Laurie Anderson, un eseu hibrid emoţionant, realizat în memoria câinelui artistei renumite pentru experimentele sale în artă şi muzică, şi unul dintre pionierii muzicii electronice. Secvenţe reale şi altele imaginate despre drumul lui după moarte construiesc o reflecţie unică asupra vieţii. Heart of a Dog s-a aflat pe lista scurtă la Oscar, la categoria documentar, şi a impresionat critica internaţională. Umorul negru şi stilul cu totul aparte al lui Alex van Warmerdam (Borgman) se regăsesc din plin şi în Schneider vs. Bax, proiectat la Locarno şi adus în premieră la TIFF, în care un asasin plătit trebuie să ucidă un scriitor retras.
 
Piaţa Unirii din Cluj va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase producţii din festival. Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul şi flamboaiantul Baahubali: The Beginning (foto jos), cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari, dar şi cel care a înregistrat cele mai mari încasări în propria ţară, India. „Bărbaţi pe jumătate dezbrăcaţi luptă cu tauri, cupluri se sărută printre orhidee, sute de figuranţi ridică un turn, iar o scenă de bătălie durează 45 de minute – filmul epic în două părţi al lui S.S. Rajamouli îşi face triumfal intrarea pe lista blockbusterelor şi o inovează”, scrie „The Guardian”. Filmul a călătorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges şi Tallinn şi va fi adus în premieră la TIFF.
Un alt tip de spectacol, al unui oraş violent şi promiscuu, aduce The King of Havana, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, omagiat în secţiunea 3x3 la TIFF 2015. Portretul dur şi realist al capitalei Cubei în anii 90 are trei nominalizări la premiile Goya şi un premiul pentru interpretare la San Sebastian acordat actriţei Yordanka Ariosa. Şocantă este şi jungla urbană din Te prometo anarquía (Locarno, San Sebastian), filmul lui Julio Hernández Cordón despre doi bărbaţi tineri care se îndrăgostesc în Mexico City şi se implică în traficul cu sânge.
 
În Mexic e plasată şi drama bizară din Bleak Street / La calle de la amargura, noul film al maestrului Arturo Ripstein, proiectat în competiţie la Veneţia şi Toronto. Scenariul porneşte de la un caz care a făcut vâlvă în 2009 – doi fraţi luptători care sufereau de nanism, celebri în Mexic, au fost ucişi. Din America de Sud vine şi câştigătorul premiului Semaine de la Critique la Cannes – mult-aşteptatul Paulina, de Santiago Mitre, care explorează trauma complexă şi derutantă a unei femei după un viol. The Apostate (r. Federico Veiroj, distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru A Useful Life), favoritul criticii la San Sebastian, este o comedie existenţială despre un bărbat spaniol care se încurcă în iţele birocratice ale Bisericii Catolice, atunci când decide să renunţe la religia lui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: