„Cavalleria Rusticana & Pagliacci”, premieră pe scena Operei Naţionale din Bucureşti

„Cavalleria
Rusticana & Pagliacci”, premieră pe scena Operei Naţionale din Bucureşti

Scenă din premiera spectacolului "Cavalleria Rusticana" de la Roma, la Teatro Constanzi, pe 17 mai 1890

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 31 martie, şi duminică, 1 aprilie, începând cu ora 18.30, premiera spectacolului „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Regia la "Cavalleria Rusticana & Pagliacci”  poartă semnătura lui Ion Caramitru. Scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparţine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Johannes Wildner. Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga, potrivit unui comunicat al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Pentru acest spectacol Ion Caramitru, în calitate de regizor, vine cu o concepţie nouă, ambele intrigi tratând gelozia umană şi consecinţele ei transpuse într-un realism puternic, după cum însuşi declară: „Există în spectacolul de operă subordonat până la perfecţiune muzicii (note, măsuri, arii, balet, cor) un spaţiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cât este mai mare convenţia, cu atât mai mare libertatea.  Este vorba despre realism de la început până la sfârşit. Nu vă lăsaţi înşelaţi de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfăşoară în culori de alb şi negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scenă, decor palpabil, dar ambele ascund o crimă din gelozie.”

Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifică prezenţa sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspiraţia cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor şi caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio altă creaţie a lui Pietro Mascagni.
„Pagliacci” este o operă în două acte compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni, se arată în comunicatul ONB.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările