Capodopere de Mozart şi Rahmaninov au răsunat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul nr. 1, în fa diez minor, pentru pian şi orchestră, op. 1, de Serghei Rahmaninov, a fost interpretat de pianistul Alon Goldstein
Concertul nr. 1, în fa diez minor, pentru pian şi orchestră, op. 1, de Serghei Rahmaninov, a fost interpretat de pianistul Alon Goldstein

Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, de Serghei Rahmaninov, una dintre capodoperele compozitorului rus, a fost interpretat, la Ateneu, pe 15 şi 16 februarie de pianistul american Alon Goldstein, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", condusă de Mark Laycock.

Compozitorul Serghei Rahmaninov ( 1873-1943, Beverly Hill) a emigrat după revoluţia comunistă din 1917. A devenit una dintre vedetele de concert cel mai bine plătite din timpul său, şi unul dintre cei mai influenţi pianişti ai secolului XX. S-a născut din părinţi aristocratici, aceştia deţinând mai multe moşii. Ambii părinţi ai lui Rahmaninov erau pianişti amatori, de la aceştia primind viitorul mare compozitor, primele lecţii, după care, la St. Petersburg, a luat lecţii de la Anna Ornatskaya timp de trei ani înainte de prăbuşirea economică a părinţilor săi.

La vârstă de 12 ani Serghei Rahmaninov s-a mutat la Moscova, unde în urma studiilor cu Nikolai Zverev i s-a dezvoltat echilibrul muzical.

Rahmaninov - foto cu marele compozitor

Rahmaninov a devenit un student valoros, terminându-şi studiul pianului cu un an mai devreme în anul 1891. Pentru a termina cursul de compoziţie cu Arensky într-un singur an, el a scris într-un act opera Aleko (bazat pe Ţiganii lui Puşkin), care a avut premiera la Teatrul Bolshoi în anul 1893, operă care a devenit foarte cunoscută.

Serghei Rahmaninov a primit Medalia Mare de Aur la Conservatorul din Moscova, fiind a treia persoană care a primit această onoare iar relaţia sa cu Zverev a început să se deterioreze după ce a decis să devină compozitor.

Lucrările conservatoare ale lui Rahmaninov cum ar fi Concertul de pian No. 1 şi Prelude în C minor- pentru pian solo au devenit, de asemenea, foarte cunoscute şi apreciate.

Rahmaninov a fost un compozitor activ până în martie 1897 când Simfonia lui No. 1, pusă în scenă sub Alexander Glazunov, a avut o premieră dezastruasă, aceasta fiind aspru criticată de criticii vremii, inclusiv de César Cui. Premiera Simfoniei nr. 1 l-a bântuit pe Serghei Rahmaninov şi compoziţia nu a mai fost pusă în scenă din nou până după moartea sa. Acest fiasco l-a aruncat Rahmaninov într-o depresie care l-a lăsat în imposibilitatea de a compune lucrări de mare amploare, timp de trei ani. El a lucrat în principal ca pianist de concert, dirijor, profesor. Rahmaninov a început să se recupereze cu ajutor specializat şi a început să lucreze la pian pentru Concertul nr 2 devenind din 1900 cel mai iubit concert în muzică occidentală.

Pianistul american Alon Goldstein a cântat alături de Philadelphia Orchestra, Chicago Symphony,  orchestrele din San Francisco, Baltimore, St. Louis, Dallas, Houston, Toronto şi Vancouver. A fost aaturi si de Philharmonic, London Philharmonic. A interpretat alături de  Zubin Mehta, Herbert Blomstedt, Vladimir Jurowski, Rafael Frübeck de Burgos, Peter Oundjian, Yoel Levi, Yoav Talmi, Leon Fleisher.

15, 16 februarie 2017 
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Sala mare a Ateneului

Dirijor  Mark Laycock

Solist  Alon Goldstein

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Uvertura la opera Flautul Fermecat

Serghei Rahmaninov   
Concertul nr. 1, în fa diez minor, pentru pian şi orchestră, op. 1

Dansuri simfonice

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite