Campania de subscripţie pentru „Cuminţenia Pământului“ începe joi, sub titlul „Brâncuşi e al meu“. Startul a fost dat de Dacian Cioloş pe Facebook VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş s-a implicat personal în campania pentru subscripţia publică
Dacian Cioloş s-a implicat personal în campania pentru subscripţia publică

Campania de subscripţie pentru cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului“ începe joi, 19 mai, sub titlul „Brâncuşi e al meu“, avându-i printre ambasadori pe Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Melania Medeleanu, Dragoş Bucurenci şi Iuliana Tudor, cu mesajul „Eu donez“. Anunţul privind începerea campaniei a fost făcut de către premierul Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Lansarea campaniei este simultană cu vernisajul expoziţiei ”Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră” de la Muzeul Naţional de Artă, unde urmează să fie prezentate ”poveştile Cuminţeniei”, într-o expoziţie documentară.

Detalii despre campanie sunt pe site-ul www.brancusiealmeu.ro. Ceilalţi ambasadori ai campaniei sunt: Cristiana Mongol, Dan Amariei, Irina Păcurariu, Mariana Lungu, Matei Oprina, Virgil Stănescu şi Bogdan Răileanu.

„Astăzi începem campania de subscripţie publică pentru Cuminţenia Pământului de Brâncuşi. www.brancusiealmeu.ro

Vă invit pe toţi să participaţi la acest proces de subscripţie publică cu donaţii, fiecare după cât ne permit resursele pe care le avem la dispoziţie, pentru a demonstra că putem împreună să ne atingem obiectivele. Şi asta pentru că Brâncuşi este şi AL MEU, aşa cum este şi AL VOSTRU şi este al nostru, al tuturor. Acest al nostru, al tuturor, trece prin asumarea personală, a fiecăruia dintre noi.“, a scris pe Facebook premierul Dacian Cioloş,

care şi-a schimbat şi fotografia de copertă (foto jos) cu afişul campaniei „Brâncuşi e al meu. Eu donez“.

brancusi

Cât s-a strâns până acum

Până acum, donaţiile făcute făcute pentru achiziţia sculpturii au ajuns la câteva zeci de mii de euro.

Ministerul Culturii a deschis pe 8 aprilie conturile subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX şi pentru întreaga operă a artistului român. Conturile deschise la Banca Comercială Română, BRD-Groupe Société Générale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank sunt afişate pe site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro.

Achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului” se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern şi 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice. Acţiunea comună propusă de Guvern şi Ministerul Culturii constituie un efort important pentru protecţia şi salvarea patrimoniului naţional, la care sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi de valorizarea operei lui Constantin Brâncuşi.

Sumele pot fi donate în conturile anunţate până la data de 30 septembrie 2016 sau până la concurenţa sumei echivalente în lei a 6 milioane de euro, dacă această situaţie intervine înainte de împlinirea termenului.

Ce mai spune Cioloş în mesajul video

 ”Astăzi (joi - n.r.) începem campania de subscripţie publică publică pentru «Cuminţenia Pământului» de Brâncuşi. Încă de când am aflat că această operă de artă va fi pusă în vânzare (...) am iniţiat acţiuni, demersuri pe lângă Guvernul României din acea vreme pentru a-şi exercita dreptul de preempţiune pentru că credeam cu tărie, aşa cum cred şi acum, că trebuie, împreună statul cu cetăţenii români, să găsim soluţii pentru ca această operă de artă reprezentativă, nu doar pentru Brâncuşi, dar şi pentru cultura românească, să rămână nu doar în patrimoniul naţional, dar să rămână în patrimoniul public şi să fie accesibilă pentru toţi cei care doresc să o vadă”, a anunţat, joi, premierul Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook.

Primul-ministru i-a invitat pe toţi cetăţenii să facă donaţii, astăzi începând campania de subscripţie pentru ”Cuminţenia Pământului”.

”Vă invit, aşadar, pe toţi să participaţi la acest proces de subscripţie publică cu donaţii, pe fiecare după cât ne permit resursele pe care le avem la dispoziţie, pentru a demonstra că putem împreună să ne atingem obiective, chiar dacă ele sunt din sfera culturii sau cu atât mai mult cu cât ele sunt în sfera culturii şi vizeză o operă cum este aceasta. Brâncuşi este şi al meu, aşa cum este şi al vostru şi este al nostru, al tuturor. Dar, acest al nostru, al tuturor trece prin asumarea noastră trece prin asumarea personală, a fiecăruia dintre noi”, a precizat premierul Dacian Cioloş.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite