Braşovul muzicii de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovul  muzicii de vară
Braşovul muzicii de vară

Tot ceea ce asociem verii, asociem, pe bună dreptate, lejerităţii. Cu toate conotaţiile aparent negative, o anumită uşurare, chiar diluare, nu face rău nimănui, fie şi în domeniul cultural.

La Braşov, acest spirit este gustat din plin, atât de localnici, cât şi de turiştii - nu puţini -, veniţi de la an la an din tot mai multe colţuri ale lumii. Criza pare, cumva, mai departe, şi chiar dacă lucrurile stau de fapt  invers, continuarea unei tradiţii cum este cea a Festivalului „Cetatea Muzicală a Braşovului“ întreţine senzaţia unei normalităţi, a unor repere şi reflexe nu întrutotul bulversate de convulsiile economice.

Chiar dacă puse tot mai sever sub semnul lipsurilor, aceste festivaluri (cum este şi cazul Festivalului „Enescu şi muzica lumii“ cu centrul la Sinaia, desfăşurat tot în august pe Valea Prahovei) sunt aproape singurele racorduri ale zonei cu lumea culturală exterioară.

Festival cu fonduri insuficiente

Elementul de legătură este tocmai apartenenţa la spiritualitatea naţională a muzicienilor români, fie ei trăitori în ţară sau peste hotare. Deşi pare desuet, acest sentiment se concretizează an de an prin prezenţa unor artişti români de mare valoare, care, prin faptul că şi-au făcut un reper al programului lor concertistic anual din prezenţa la aceste festivaluri din ţară, au creat un public local special.

Pe scurt, din 12 august 2009, festivalul „Cetatea Muzicală a Braşovului“ şi-a deschis porţile pentru a şaptea oară, fiind organizat tot de Consiliul Judeţean Braşov şi Fundaţia Culturală „Şerban Lupu“, deşi amploarea evenimentului nu a mai fost aceeaşi, dintr-un singur motiv: insuficienţa fondurilor.

Programul ediţiei din acest an a avut în centru aniversările şi comemorările anului: Händel - 250, Haydn - 200 de ani, Mendelssohn - 200 de ani şi Bohuslav Martinu - 100 de ani.

Numele interpreţilor care au putut fi ascultaţi în serile de muzică de cameră ce s-au succedat pînă la 19 august (ultimul recital este programat chiar în această seară, la Sala Reduta) sunt Jerrold Rubenstein, Dalia Ouziel, Georgeta Stoleriu, Andrei Tănăsescu, Şerban Lupu şi Lorry Wallfisch, alături de o serie de muzicieni mai tineri precum Henri Bonamy, Lilian Akopova, Paul Cristian şi Nicolae Lupu.

Cultură la munte

Am avut posibilitatea de a participa la o seară Mozart, Chopin, M. Moszkowski, Faure susţinută de Jerrold Rubenstein - vioară, Şerban Lupu – vioară, Dalia Ouziel – pian şi Henri Bonamy – pian, o interesantă şi emblematică întâlnire între generaţii te face să uiţi, pentru o seară, senzaţia că astfel de minunate întâmplări muzicale ar putea dispărea dacă nu avem grijă de ele.

Braşovul şi Sinaia propun, prin aceste festivaluri, valori spirituale cu totul speciale. Ele transcend convulsiile de ordin administrativ, mai mult sau mai puţin coerente, ale zilelor noastre. Astfel de festivaluri se plasează cu mult deasupra politicii, iar ocupanţii trecători ai unor posturi de decizie ai administraţiei ar trebui să transfere şi acest gen de manifestări din zona delicată şi neînduplecată a culturii pe lista priorităţilor tuturor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite