Bolborea îl plasează pe Brâncoveanu la Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptorul Ioan Bolborea, autorul noii statui a lui Brâncoveanu     FOTO: Adevărul
Sculptorul Ioan Bolborea, autorul noii statui a lui Brâncoveanu     FOTO: Adevărul

Primăria Municipiului Bucureşti a decis plasarea a două noi statui în spaţiul public, reprezentându-i pe domnitorii Constantin Brâncoveanu, autor Ioan Bolborea, şi Vlad Ţepeş, autor Florin Codre. Împreună, cele două statui vor costa aproape un milion de euro din bugetul local.

Statuia lui Constantin Brâncoveanu va fi plasată în curtea Palatului Mogoşoaia, creaţie a domnitorului-martir. Lucrarea are o înălţime destul de mare, de 4,5 metri. A costat 2,2 milioane de lei şi îl reprezintă pe domnitor înainte de execuţie. Ioan Bolborea, autorul lucrării, spune că l-a turnat pe Constantin Brâncoveanu în bronz, în veşminte simple, bizantine. Domnitorul martir îşi face semnul crucii înainte să fie decapitat.

Citeşte şi: O nouă sculptură, un nou scandal. Pro şi contra Monumentului Marii Uniri al lui Ioan Bolborea VIDEO

„Kitch“ vs. „hieratism“

Şi această nouă creaţie a sculptorului Ioan Bolborea a stârnit opinii amestecate. Mulţi artişti, tineri sau din generaţia lui Bolborea, au criticat-o pe Facebook, considerând-o „absolut oribilă“, „o lucrare caricaturală comică“, „un expresionism frate cu grotescul“sau „kitsch-ul întrupat“.

„Omul acesta nu are fineţe“, a scris cunoscutul artist plastic Murivale (Vasile Mureşan).

Criticul de artă Pavel Şuşară, un cunoscut susţinător al operei lui Bolborea, contactat de „Adevărul“, spune că, deşi nu a făcut parte din comisia de concurs şi nu ştie exact paşii făcuţi de sculptor pentru aprobare, cunoaşte lucrarea şi i se pare a fi una foarte bună.

„Brâncoveanul lui Bolborea este o lucrare modernă, nu una academistă, tradiţională. Este de un expresionism aparte. Îl aminteşte pe marele sculptor Mestrovici. Este vorba despre un hieratism de tip bizantin tridimensional, nu bidimensional, ca la Paciurea. Cei care vorbesc fără să se priceapă ar trebui să meargă în atelierul sculptorului, pentru a vedea cât de dificil este un astfel de parcurs“, a spus Pavel Şuşară.
Ioan Bolborea

Statuia lui Constantin Brâncoveanu, în atelierul sculptorului     FOTO: Facebook

Avizul, de negăsit

Pentru a afla situaţia actuală a amplasării lucrării, ne-am îndreptat spre Centrul Cultural Mogoşoaia, aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Contactat de „Adevărul“, Eugen Anghel, actualul director general al Centrului, spune că a primit recent o adresă din partea Primăriei legată de faptul că se doreşte amplasarea statuii în curte şi nu ştie cum s-a ajuns la această decizie. Acum o săptămână, Centrul a cerut documentaţia lucrării, pe care nu a primit-o încă, pentru a o supune aprobării Consiliului Ştiinţific al instituţiei. Organismul, din care fac parte personalităţi precum Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, sau specialista în arhitectură Oana Marinache, poate împiedica teoretic amplasarea lucrării, în cazul unui aviz negativ.

Reprezentantul Primăriei, Marius Vârlan, director al Administraţiei Patrimoniului, nu a răspuns solicitărilor „Adevărul“. Preşedintele UAP, Petru Lucaci, nu ştie nici el mai mult despre culisele amplasării statuii la Mogoşoaia, dar reaminteşte că un astfel de monument de for public trebuie să aibă avizul obligatoriu al unei comisii din Ministerul Culturii (unul dintre membrii din partea UAP: sculptorul şi artistul vizual Romelo Pervolovici), chiar dacă acesta este doar consultativ. Consultaţi de „Adevărul“, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) spun că, deşi au căutat în arhivă, nu au găsit un astfel de aviz, dar continuă căutările.

Bolborea: „Suntem cei mai buni la critică“

În Bucureşti sunt expuse mai multe lucrări semnate de Ioan Bolborea, conform stirileprotv.ro: cea a lui Alexandru Ioan Cuza, de peste 600.000 de euro, Vioara din Piaţa Universităţii, de peste 700.000 de euro, ca şi complexul Caragiale din faţa Teatrului Naţional, de peste 1,5 milioane euro.

„Nu este un preţ mare, jumătate ţi-l ia statul – impozite, TVA. Eu lucrez 2-3 ani ca să ajung la statuia asta. Am plătit muncitori, am plătit turnarea. Când se face ceva, românul critică, suntem cei mai buni la critică“,

a declarat Ioan Bolborea, la sfârşitul anului trecut, pentru stirileprotv.ro.

La rândul ei, primăriţa Gabriela Firea a declarat, pentru stirileprotv.ro:

„Eu cred că aceste evaluări artistice, dar şi financiare, să fie făcute de specialişti să spună care este valoarea artistică. Daţi-mi voie să nu vă răspund aici în pripă“.
Ioan Bolborea

„Caragialiana“, o altă lucrare a lui Ioan Bolborea care-a stârnit controverse aprinse

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite